The Hunter

(Paradiso Filmed Entertainment) Het mysterieuze biotechnische bedrijf Red Leaf stuurt Martin David (Willem Dafoe) naar Tasmani? om op zoek te gaan naar de laatste Tasmaanse tijger. Er is steeds meer bewijs dat dit bijzondere dier nog zou leven en aan Martin de taak om onder andere zijn bloed en vacht te leveren. Hij vertrekt en wordt ondergebracht bij de rouwende weduwe Lucy (Frances O’Conner) en haar twee kinderen. Wonend in een?niet goed onderhouden huis, worden zij geholpen door buurtbewoner Jack (Sam Neill), die daarnaast ook probeert om Martin zijn weg te laten vinden in de gemeenschap.

Martin merkt al snel dat niet iedereen zo blij is met zijn komst. Doordat niemand op de hoogte mag zijn van zijn ware bedoelingen, doet hij iedereen geloven dat hij namens een Universiteit onderzoek doet naar de Tasmaanse Duivel. De buurtbewoners, die leven van de verkoop van hout uit de bossen, moeten niets hebben van de ‘greenies’ die de bossen en natuur proberen te redden.?Dit maken?zij hem?maar al te duidelijk.

Een groot gedeelte van het verhaal van The Hunter is erg ongeloofwaardig. Om spoilers te voorkomen?zullen we hier?niet te diep ingaan op voorbeelden, maar met name opdrachtgever Red Leaf maakt erg onlogische, drastische keuzes tijdens het gehele proces. Daarnaast is het personage Jack zo ontzettend vreemd uiteengezet, en doet hij zulke uiteenlopende dingen zonder duidelijke uitleg, dat hij niet te begrijpen valt.

De speeltijd van 102 minuten had mede daardoor best nog wat opgerekt mogen worden om meer aandacht te kunnen besteden aan de uitwerking van verschillende karakters. Want niet alleen Jack is niet goed te begrijpen, ook bij Martin lijken er stappen over te worden geslagen. In de openingsscène wordt meteen duidelijk dat hij uitermate professioneel en toegewijd is. In Parijs wacht hij namelijk al enkele dagen geduldig op zijn precieze opdracht, zonder buiten het hotel te komen. Zijn opdrachtgever vraagt zich af waarom Martin niet gewoon is gaan sightsee?n? Terechte opmerking, maar loner Martin is liever helemaal gefocust en wil aan de slag. Wanneer hij echter bij Lucy en haar kinderen terechtkomt,?verandert hij?in zeer korte tijd in een warme man, die veel voor de familie over heeft. Zijn focus dwaalt zelfs af van zijn opdracht. Maar waarom? Dat wordt geen enkel moment duidelijk.

Daartegenover kunnen we wel stellen dat The Hunter een film is waarbij je enorm kunt genieten van de stilte. De scènes waarin Dafoe in zijn eentje door de wildernis van Tasmani? trekt zijn prachtig. Niet alleen zijn de omgevingen een lust voor het oog, maar ook weet Dafoe 100% de aandacht vast te houden zonder ook maar een woord te zeggen.?Hij is zo’n acteur die aan zijn gezichtsuitdrukking genoeg heeft en elk spiertje in zijn gezicht op het juiste moment, op de juiste manier weet te gebruiken. Machtig om te zien. Stiekem is het dan ook elke keer?jammer wanneer hij weer besluit om terug te gaan naar de bewoonde wereld.

Nu te koop op dvd.