Efterklang @ Melkweg, Amsterdam

Het Deense Efterklang is al jaren bezig, maar vorige week kregen ze eindelijk een plekje op het Groningse Eurosonic. De geluiden die ons vanaf daar bereikten waren zonder uitzondering enorm positief. Tel daar een uitstekend laatste album, Piramida, bij op en het moge duidelijk zijn dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; die worden vanavond méér dan waargemaakt.

De heren en dames van Efterklang zijn zichtbaar een vriendengroep. Samen muziek maken is leuk, zeker als een goed gevulde Oude Zaal helemaal opgaat in het optreden. En waarom zou dat ook niet zo zijn? Het nieuwe werk is sterk, de ‘vibes’ die de heren en dame mee naar Amsterdam nemen zijn goed en er zijn voldoende oudgedienden aanwezig die ook het oudere werk op waarde weten te schatten. Voor ‘Step Aside’ gaan de handen dan ook stevig op elkaar. En dan volgt er nog veel meer. De prachtig repetitieve piano in ‘Modern Drift’, cirkelend, hypnotiserend. De zenuwachtige viool-partijen die je bij een titel als ‘I Was Playing Drums’ niet per se zou verwachten, waarbij zanger Casper Clausen ook nog maar eens zijn mooie hoge register aanspreekt. ‘Alike’ wordt als klap op de vuurpijl ook nog eens akoestisch gebracht, met alle bandleden voor op het podium. Het kan niet op vandaag.

En dan hebben we het nog niets eens over het nieuwere werk gehad. In ‘Apples’ horen we de minder zwaarmoedige broertjes van The National terug. ‘Sedna’ tovert het weemoedige sprookje van Bon Iver tevoorschijn. Heel even maar. Dan klinkt het fe?rieke stemgeluid van nieuw meereizend bandlid Katinka Fogh Vindelev weer door de zaal en wanen we ons voor even op Spitsbergen, in het verlaten Piramida waar geluiden voor het laatste album verzameld werden. Daar bestaat trouwens ook een documentaire over:?Efterklang: The Ghost of Piramida. Gezien hebben wij hem nog niet, maar het lijkt ons een aanrader.

Toch is het zeker niet allemaal zwaarmoedig. Peter Broderick, de held die na het vertrek van zijn zusje Heather nu (helaas!) toch ook echt afscheid gaat nemen van zijn Scandinavische vrienden, kan zo’n beetje alles wat op het podium voorhanden is wel bespelen. Tussendoor vindt hij ook nog tijd om te dansen. Dat blijkt aanstekelijk te werken, want gedanst wordt er. Op het podium, maar ook in de zaal. Tijdens ‘Dreams Today’ wordt er zelfs ritmisch gestampt op het podium, met nogmaals die mooie cirkelende, hamerende piano er bovenuit. Om het plaatje compleet te maken is daar nog de driestemmige samenzang. Prachtig is het.

“Maybe we should relocate to Amsterdam, then we could have what happened tonight every night! #purebliss and THANK YOU sweet people”, twitterden de Denen na afloop van het optreden. Hoewel onwaarschijnlijk, is dat zeker een prettig idee. Was je er vanavond niet bij? Niet getreurd, in april komen ze weer terug naar Nederland om Groningen, Rotterdam en Eindhoven met een bezoek te vereren. Hopelijk zijn jullie er dan allemaal bij, want deze band verdient volle zalen.

Tekst: Natasja ter Voert
Fotografie: Leonie Poot