Persistence Tour 2013 @ 013, Tilburg

Door weer en wind en een hele bult sneeuw moeten de fans van een lekkere portie oldschool hardcore zich een weg banen naar de Tilburgse poptempel op deze witte zondag. Gelukkig is er wat ruimte met de eindtijd en haken mensen niet af voor deze vette editie van de Persistence Tour.

The Acacia Strain en?Neaera mogen de zaken opwarmen, terwijl het publiek binnen komt druppelen. Veel bezoekers komen wat later, aan de gaten in de zaal te zien en pas bij Stick To Your Guns begint het druk te worden en komt er wat leven in de brouwerij. De band uit Orange County heeft een goede plaat afgeleverd in 2012 met?Diamond en put daar dan ook voornamelijk inspiratie uit tijdens deze show. Frontman Jesse Barnett heeft misschien iets teveel te vertellen vandaag, maar ach, dat moet kunnen. Een lekkere strakke show, die laat zien dat hardcore niet dood is of bejaard.

Stick To Your Guns

Over oude bazen gesproken,?H2O?draait ook al een aardige tijd mee. De Hardcore good guys uit New York hebben even problemen aan het begin van de set met de microfoon, maar als dat opgelost is gaan Toby Morse en zijn mannen lekker los. Oude nummers als ‘Faster Than The World’ en ‘Guilty By Association’ komen langs, maar de hoofdmoot van de show komt van het uit 2008 afkomstige?Nothing To Prove.?De coverplaat uit 2011 blijft grotendeels onaangeroerd. Grappig wel dat tijdens ‘Whatever Happened?’ de zone voor het podium vooral gevuld lijkt met shirts van hippe bands als Your Demise, terwijl deze track een aanklacht tegen de veranderende scene is. Het publiek gaat er wel lekker op los en dat is het belangrijkste.

H2O

Dinosaurus in het genre?Agnostic Front is de volgende act die het podium onveilig mogen maken en dat doen ze met verve. Vinnie Stigma is weer eens laaiend enthousiast en klassiekers komen één voor één langs. Van ‘Gotta Go’ tot ‘Crucified’ gaat de band lekker er tegenaan en het publiek komt ook goed op gang. Vuisten in de lucht en meebrullen met de New Yorkse godfathers van de hardcore-scene.

Agnostic Front

Slotact is de bak geweld die?Hatebreed?heet. Jamey Jasta en zijn mannen veranderen de zaal in een kolkende, moshende, stagedivende massa die helemaal los gaat op de met metal doordrenkte klanken van deze gasten die ook inmiddels een goede 15 jaar in de top meedraaien met hun ‘Celtic Frost Hardcore’. Weinig praatjes tussendoor, maar wat Jasta zegt heeft net zoveel kracht als de muziek. Recht voor zijn raap en zo speelt de band ook.

Hatebreed

Na een uur wordt de set afgesloten met favorieten zoals ‘I Will Be Heard’ en ‘Live For This’. Daarna is het tijd om huiswaarts te gaan, door diezelfde sneeuw die alleen maar hoger is geworden. Wachten op de volgende editie.