Asking Alexandria @ Melkweg, Amsterdam

Krap een jaar nadat Asking Alexandria de kleine zaal van de Melkweg uitverkocht, staan de inmens populaire Engelsmannen opnieuw in de Melkweg. Samen met Betraying The Martyrs, Motionless in White en While She Sleeps verzorgt de band een avondvullend programma voor een – opnieuw – uitverkochte The Max.

Terwijl dat de zaal nog maar halfvol is, en er buiten nog een flinke rij koukleumende fans staat, opent Betraying The Martyrs de avond. De Franse band bracht in 2011 haar eerste album Breath in Life uit. Een tour met een band als Asking Alexandria lijkt een zeer welkome kans voor de Fransen om zich te presenteren aan de rest van Europa.

Tweede band in het voorprogramma is het Amerikaanse Motionless in White. De band onderscheidt met haar voorkomen duidelijk van de andere bands van vanavond. De zanger, die qua voorkomen sterk aan Marilyn Manson doet denken, weet het publiek al snel voor zich te winnen. Al bij het eerste nummer ontstaat er een flinke circlepit. De metalcore van de Amerikanen bevat elementen van bands als Slipknot en – toeval? – Marilyn Manson. Dat de band geen onbekende is voor de inmiddels veel vollere zaal blijkt als afsluiter ‘Devils Night’ uit volle borst mee wordt gebruld.

Main support van de avond is While She Sleeps. De Engelsen brachten in 2010 de EP The North Stands for Nothing en vorig jaar verscheen hun eerste studio-album This is The Six. Aan het begin van de set lijkt het publiek enigszins overrompeld te worden door de band. Niet gek, want nummers als ‘Our Courage, Our Cancer’ en ‘Seven Hills’ maken indruk.

De band speelt strak en weet elk nummer vol overtuiging te brengen. Het kan dan ook als niet meer dan logisch dat de heren door Kerrang! uit zijn geroepen tot Best British Newcomer en door Metal Hammer Golden God Awards zijn beloond met een award in de categorie Breakthrough Artist. While She Sleeps zou het in de komende jaren zo maar eens tot headliner kunnen gaan schoppen.

Asking Alexandria pakt groots uit. Het podium staat vol met strak opgestelde versterkers en het drumstel prijkt op een verhoging boven alles uit. De heren brachten hun laatste album Reckless and Relentless in 2011 uit en zijn sindsdien flink wezen touren.

Dat de band ontzettend populair is blijkt al uit de opening. Eén voor één komen de heren het podium op en het publiek, en dan met name de dames, gillen voor de een nog harder dan voor de ander. De band opent met ‘Closure’ en heeft het publiek vanaf de eerste noot onder de duim. Er wordt gesprongen, gedanst en gemosht en het is overduidelijk dat het overgrote deel voor de metalcore van Asking Alexandria is gekomen.

De setlist bestaat voor het grootste deel uit nummers van het laatste album met publieksfavorieten als ‘The American Average’ en ‘To The Stage’. De band weet een strakke en doordachte show neer te zetten. Helaas lijkt het zo nu en dan of er een iets té geregisseerde band op het podium staat. Het publiek heeft hier echter maling aan en krijgt waar voor haar geld. De heren sluiten af met ‘Alerion’ en ‘The Final Episode’ en laten een uitgeput en voldaan publiek achter.