AWOLNATION @ Melkweg, Amsterdam

In 2010 kreeg ?Aaron Bruno van Red Bull de mogelijkheid om aan de slag te gaan in een van hun studio’s. Inmiddels zijn we twee jaar verder en staat AWOLNATION met een platencontract bij Red Bull Records en een eerste studioalbum in de kleine zaal van de Melkweg.

Itch opent de avond in het voorprogramma. De kleine zaal is nog lang niet gevuld, maar voor de heren en dame van Itch is dat geen probleem. Itch geeft vanaf het begin vol gas en weet al snel het overgrote deel van het aanwezige publiek op gang te krijgen. Voor de heren in het publiek is de aanwezigheid van de niet verkeerd uitziende toetseniste een prettige aanblik. Dat haar zang – als tweede stem- echter tegenvalt, zien we daarom maar door de vingers. Het laatste nummer ‘London is Burning’ wordt door de zanger van viertal in het publiek uitgevoerd en Itch laat een flink opgewarmd publiek achter.

Arcane Roots is de tweede band op het affiche. De band brengt in april van dit jaar haar debuutalbum uit en speelt nog tot eind februari een aantal shows samen met AWOLNATION en Itch. Het trio heeft qua muziek wel een klein beetje weg van een band als Biffy Clyro. Het is hard, melodieus en de stem van zanger Andrew Groves sleept je met zich mee langs nummers als ‘In This Town Of Such Weather’ en ‘You Are’.

AWOLNATION heeft nog maar één album uitgebracht en het is dan ook de vraag in hoeverre we vanavond verrassend werk van de band kunnen verwachten. De setlist op het mengpaneel van de geluidsman neemt deze vraag al snel weg: veel meer dan de muziek van Megalithic Symphony krijgen we niet te horen. Minder ook niet.

AWOLNATION opent de set met een intro dat een uitgebreide versie van het nummer ‘Megalithic Symphony’ blijkt te zijn. Bruno en zijn mannen vervolgen de set met het pakkende ‘Guilty Filthy Soul’. Het is overduidelijk dat het aanwezige publiek voor Aaron Bruno en zijn band komt. Zoals de setlist al verklapte blijkt het optreden niet echt verrassingen te bevatten. Voor AWOLNATION is dat echter geen probleem, want frontman Aaron Bruno weet het publiek telkens opnieuw te vermaken.

De setlist lijkt, ondanks dat het in feite muziek van maar één album bevat, slim opgebouwd richting publieksfavoriet ‘Sail’. Basejumper Jeb Corliss gebruikte het nummer van AWOLNATION onder een filmpje waarin hij een sprong maakt. De video heeft inmiddels bijna 21 miljoen views, dus het is dan ook niet gek dat de meeste mensen de band van dit nummer zullen kennen. AWOLNATION sluit de avond af met een extra lange uitvoering van het nummer ‘Knights of Shame’ en trakteert het publiek samen met Itch en Arcane Roots op een avond vol diverse muziek en vooral energieke optredens.