Bettie Serveert @ Effenaar, Eindhoven

Bettie Serveert is al jaren een begrip in het Nederlandse muzieklandschap. Sinds hun legendarische debuutplaat Palomine uit 1992 maken ze kwalitatief goede muziek. Begin dit jaar was het tijd voor plaat nummer 10: Oh Mayhem!. “Een kort, energiek en verdomd lekker plaatje” schreven we over het album. Inmiddels is het kwartet rondom Carol van Dijk bezig met een Nederlandse clubtour, waarbij vanavond een goed gevulde kleine zaal van de Effenaar wordt aangedaan.

In het voorprogramma staat vanavond de getalenteerde singer-songwriter Djurre de Haan als Awkward I. Solo en akoestisch brengt hij zijn mooiste luisterliedjes ten gehore, en vertelt hij op een droogkomische manier hoe deze ontstaan zijn. Prachtsongs als ‘Hannah Hung Heavy’, ‘Rock Stars’ en ‘Angelica Tells Me’ komen in een uitgeklede versie ook uitstekend tot hun recht. Daarnaast komt er ook een cover van ‘Ramblin’ Man’ van Hank Williams voorbij, plus een donker nieuw nummer bedoeld voor zijn derde album. Aan de Effenaar de eer om het nummer voor het allereerst live te horen.

Het ingetogen optreden staat in groot contrast met het concert van Bettie Serveert. Vanaf de eerste noten is het duidelijk: de Betties gaan voor een hard rockconcert waarbij veel nummers van de laatste twee albums passeren. Nummers als ‘Tuf Skin’, ‘Deny All’ en ‘Semaphore’ behoren tot de hoogtepunten van de set en krijgen indrukwekkend strakke live-uitvoeringen. Ondanks dat de originele bandleden inmiddels rond de vijftig zijn, hebben ze nog een jeugdige uitstraling. Zo springt gitarist Peter Visser veel over het podium, kijkt bassist Herman Bunskoeke vaak gelukzalig de Effenaar in en staat Carol van Dijk flink te rocken op haar gitaar. Maar het is toch vooral geleende Voicst-drummer Joppe Mollenaar die indruk maakt. In zijn onderbroek slaat hij zijn drumstel bijna kapot. Wat een beest.

Uiteraard komt er ook oud materiaal voorbij. ‘Tom Boy’, ‘Balentine’ en ‘Palomine’ worden enthousiast onthaald en uit volle borst meegezongen. De gemiddelde leeftijd ligt in de Effenaar rond de veertig en voor veel mensen in het publiek is het jeugdsentiment. Blije gezichten alom; een enkeling gaat helemaal uit zijn dak. Ook de band zelf geniet zichtbaar van het optreden. Er staat een hechte vriendengroep op het podium; een sympathieke en bescheiden band zonder sterallures.

Toch mist de set vanavond wat aan spanning, waardoor het concert op den duur een beetje eenvormig wordt. Maar ach, het is bewonderenswaardig dat deze band zelfs na 21 jaar een lang en relevant optreden kan geven.

 

Setlist:

 • ‘Receiver’
 • ‘Love Lee’
 • ‘Deny All’
 • ‘Log22’
 • ‘Private Suit’
 • ‘The Pharmacy’
 • ‘Sempahore’
 • ‘Lover’
 • ‘Balentine’
 • ‘Shake-Her’
 • ‘Mayhem’
 • ‘Tuf Skin’
 • ‘Tom Boy’
 • ‘Sad Dog’
 • ‘Losertrack’
 • ‘D.I.Y.’
 • ‘Calling’

Toegift:

 • ‘Palomine’

 

1 Comment

Comments are closed.