Eels – Wonderful, Glorious

(Album – V2) Stilzitten, daar doet de 49-jarige Mark Oliver Everett niet aan. De afgelopen jaren stonden in het teken van een trilogie, bestaande uit de albums Hombre Lobo (2009), End Times (2010) en Tomorrow Morning (2010), plus een wereldtournee. Ondertussen werd er met zijn band een nieuwe Eels plaat opgenomen in de thuisstudio van Everett. Inmiddels is het tijd voor dat tiende Eels album, een jubileum met de titel Wonderful, Glorious.

De wenkbrauwen van doorgewinterde Eels fans zullen even verbaasd fronsen bij het horen van de single ‘Peach Blossom’: “Open the Window And Smell The Peach Blossom“. Zal Mark Oliver Everett (ook wel E. genoemd), zoals de titel doet vermoeden, echt voor een optimistisch, bijna vrolijk album gaan? Dat valt in de praktijk wel mee. Wonderful, Glorious is vooral een échte Eels plaat geworden. Opener ‘Bombs Away’ is meteen overtuigend. Het nummer lijkt vanwege de sound en de door een megafoon brommende E.?op Tom Waits (overigens een Eels fan van het eerste uur) en op de oude dEUS. Er volgt veel moois. Swingend en smerig (‘Kinda Fuzzy’),?bluesy (‘New Alphabet’) of ontroerend (‘True Original’,?’Ancient Prone’), alle kanten van Eels komen voorbij. Er is een mooie afwisseling tussen hard en zacht, waardoor de plaat nergens saai wordt.?Eels heeft in al die jaren een eigen geluid gecre?erd en het is knap dat de band zichzelf is blijven ontwikkelen.

Zoals ook beschreven in zijn biografie Things That Grandchildren Should Know, heeft Everett het nodige meegemaakt. Familietragedies, zelfmoordpogingen en andere heftige zaken, maar momenteel gaat het goed met Everett. Dat valt ook te horen op Wonderful, Glorious.?E. is in zijn element en klinkt ontspannen.

Is dit album dan een perfecte Eels plaat geworden? Bijna. De plaat valt daarvoor net iets te veel in herhaling. Veel hebben we al eens eerder gehoord van Eels, maar het is nergens een?vervelende herhalingsoefening. Wonderful, Glorious levert namelijk de betere Eels liedjes op.