Fresku @ Effenaar, Eindhoven

Door Julien L'Ortye 2 februari 2013 Reacties staat uit voor Fresku @ Effenaar, Eindhoven

Wat een jaar was 2012 voor Fresku. Een alom geprezen tweede album (Maskerade), een massaal springende en knalvolle India op Lowlands, hij won de twee meest voorname prijzen op de State Awards (artiest en album) en – persoonlijk gezien misschien nog wel belangrijker – het herstelde contact met zijn dochtertje Alisha en de ontmoeting met de vrouw van zijn leven, die hij tijdens de albumpresentatie halverwege vorig jaar ten huwelijk vroeg. Vanavond, een dik half jaar na de release van Maskerade, wil hij die successen in een uitverkochte kleine zaal van de Effenaar vieren. “Dit is geen optreden, dit is een feestje.” En zo geschiedt.

De ‘homecoming show’ van vanavond is een uitstekende weerspiegeling van het laatste album van de Eindhovense rapper. Hij is bij vlagen serieus en persoonlijk, zoals bij het speciaal voor zijn dochter geschreven ‘Alisha’, waar we misschien wel heel even een heuse snik denken te horen en het tekstueel door merg en been trekkende ‘Liefdesliedje’, maar anderzijds ook vaak grappig, vermakelijk en soms zelfs ronduit hilarisch. Roy Michael Reymound, zoals in het paspoort van de Eindhovenaar te lezen valt, is dan ook een geboren entertainer.

Hij trapt vanavond af met de Doe Maar-samenwerking ‘Pa’ – gebaseerd op ‘Liever Dan Lief’ – waarbij gelijk op valt dat het geluid niet bepaald fenomenaal is. De rapper moet bij vlagen moeite doen om verstaanbaar te blijven, iets dat niet in de laatste plaats wordt veroorzaakt door het bizarre kroegpubliek achterin de zaal. Je zou verwachten dat na een clubtour van meer dan een half jaar louter de fans van het eerste uur overblijven om het succesjaar met de Eindhovenaar te vieren, maar niets blijkt minder waar. Het zijn voornamelijk de bekende prijsnummers die (ook) hen de mond snoeren: gekkenhuis bij ‘Kutkop’, het ondertussen alom bekende springen bij ‘Lintworm’ en natuurlijk de stiekeme disstrack ‘Uit De Hoogte’.

Die zelfde Lintworm – verpersoonlijkt door stadsgenoot en schrijver Henk van Straten – moet natuurlijk ook nog even ‘ritueel geslacht’ worden, vindt Fresku. Van Straten wordt door de even daarvoor op het podium gehaalde ‘diva’s’ vastgehouden en vervolgens met schijnsteken en tomaten op bloedige wijze om het leven gebracht. Het is Fresku ten voeten uit, er is geen enkele andere rapper die op zo’n diverse manier zijn verhalen weet te vertellen. Dat is zijn kracht en alleen al daarom komen de verdiensten van het afgelopen jaar hem meer dan toe. Pure klasse.

 

Je kunt geen reactie achterlaten.