Nosaj Thing – Home

(Album – Innovative Leisure)?Met remixes van onder andere Flying Lotus, The xx en Portishead en samenwerking met onder andere Kendrick Lamar heeft Jason Chung (a.k.a. Nosaj Thing) zich bepaalde verwachtingen op de hals gehaald. Met zijn debuutplaat Drift liet hij zien dat hij aan deze verwachtingen kon voldoen (of deze wellicht zelfs oversteeg). Nu, na ruim drie jaar wachten, kunnen wij onze verwachtingen er weer bij pakken om het tweede album van de Californi?r in beschouwing te nemen.

Met zijn follow-up Home lijkt Nosaj Thing in 2013 zijn positie binnen bovenstaande groep elite te bevestigen. Home lijkt in eerste instantie een logisch vervolg waarop zijn broken beats, glitches en ambient invloeden wederom te horen zijn. Toch heeft Chung wat veranderingen doorgevoerd. Waar Drift door de woordloze vocals en de ambientgeluiden nog richting Cloud Rap leek te gaan, kent het nieuwe album samenwerking met Kazu Makino en Toro y Moi, die respectievelijk de nummers ‘Eclipse/Blue’ en ‘Try’ van vocals voorzien. Dit lijkt precies de frisse wind die de plaat nodig heeft en het biedt de broodnodige vernieuwing als follow-up van een succesdebuut. ?Dit succesdebuut wordt nog even aangehaald in het laatste nummer van de nieuwe plaat, waar ‘Light 3’ de nummers ‘Light #1’ en ‘Light #2’ opvolgt.

Wellicht had een album waarop we drie jaar hebben gewacht iets meer sensatie met zich mee mogen brengen. Maar wanneer je van Drift genoten hebt, zal Home je zeker niet teleurstellen. Het is Nosaj Thing zoals we hem kennen, met een kleine vernieuwing en misschien een wat verbrede toegankelijkheid.?We kunnen nu wel spreken van een gevestigde naam in de wereld van de glitch-hop of instrumentele hiphop.

Live is de Amerikaan vaak zowel muzikaal als visueel een belevenis. Chun is komende tijd al in Europa te zien en het is niet uitgesloten dat hij wat festivals aandoet.