VETO – Sinus

(EP – Sony Music)?In Nederland heeft VETO nog geen potten kunnen breken. De elektro rockers hebben hun gitaren voorzichtig aan de wilgen gehangen en laten sinds het in 2011 uitgebrachte?Everything Is Amplified steeds meer keyboards, drumcomputers en mengpanelen horen. Dit lijkt goed uit te pakken voor de Denen. De in 2012 uitgebrachte EP Sinus krijgt nu alsnog een Nederlandse release.

Het zes nummers tellende schijfje leunt zwaar op het werk van voorman Troels Abrahamsen. Wie bekend is met zijn solowerk herkent de minimalistische opzet en repetitieve ritmes. Anders dan op VETO’s meesterwerk?Crushing Digits uit 2008 lijkt Sinus niet te bestaan uit echte liedjes. Tracks lopen in elkaar over en zijn moeilijk uit elkaar te houden. In combinatie met het afwezige gejaagde randje, wat eerdere platen wel kenmerkte, maakt dit deze EP tot een perfecte plaat om op ‘repeat’ en ‘shuffle?te zetten tijdens het werken of studeren. Een prettig geluid, dat nooit echt de diepte in gaat. Zelfs niet wanneer Abrahamsen uithaalt zoals op afsluiter ‘Show Me Where You Go’, tekstueel een slap aftreksel van ‘Spit It Out’.

Daarmee is niet gezegd dat Sinus de extra laag echt mist. Op een nummer als ‘Four To The Floor’ is de simpele sample zelfs prettig en op zijn plaats. Vooral bij vergelijkingen met eerder materiaal kan worden gesteld dat deze nieuwe release achterblijft op de rest.?Hoewel de?elektronische instrumenten inderdaad beter beheerst worden dan de jaren voorheen, is er een rauw randje verloren gegaan. Na hun verkiezing tot beste band van Denemarken in 2009 is de wereldwijde droom nooit uitgekomen. Hoewel VETO in 2013 voor het eerst sinds een jaar of vijf een volledige Europese tour heeft weten te booken, lijken de mannen meer dan ooit te hechten aan de veiligheid van thuis. Het repetitieve leven.

Binnenkort wordt ook de dit jaar verschenen EP Point Break in heel het continent op de markt gebracht?. Mogelijk de laatste kans om de ketenen te verbreken en te bewijzen dat VETO nog steeds de grootste Deense band is, half verborgen in de schaduw.