METZ @ Merleyn, Nijmegen

Een dag na de eerste show in Nederland staat METZ?in het Nijmeegse Merleyn. Nog wat kleiner dan de kleine zaal van Paradiso, maar de verwachtingen zijn er niet minder om. Op Twitter lijkt heel muziekliefhebbend Nijmegen uit te kijken naar de show van het Canadese drietal, dat ons zo lang liet wachten: eerst vijf jaar (!) op een debuutalbum, vervolgens vier maanden op een (Nederlandse) gig. Gelukkig wordt vanavond ook het Nijmeegse geduld beloond.

Toegegeven: die vijf jaar voor het debuutalbum kende vrijwel niemand ze, een kleine groep underground noiserock-fanaten daargelaten. Het album, simpelweg getiteld?METZ, veranderde die status aanzienlijk. De tien snoeiharde nummers, samen goed voor ruim een half uur gehoorbeschadiging, kregen van Pitchfork een 8.5 en het label?Best New Music, en haalden de jaarlijsten van twee ROAR-recensenten. Het roept bij het nieuwsgierige publiek vanavond op voorhand al twee vragen op: hoe klinkt dit live, en hoe snel staan we weer buiten?

Om met vraag één te beginnen: het klinkt live geweldig. De Nirvana-drive die we vorig jaar zo bewonderden in liveoptredens van Cloud Nothings, zien we nu terug bij dit trio uit Toronto. Vol energie, maar o zo strak: het is een combinatie die perfectionisme en kwaliteit verraadt. Opvallend is de aandacht voor de vocalen van zanger-gitarist Alex Edkins: op de plaat nogal weggestopt achter een dikke laag noise, maar live goed te onderscheiden van de muur van geluid die zijn bandgenoten produceren. Het maakt de show iets toegankelijker.

Maar ja, METZ heeft natuurlijk maar één album van een half uur. Op de setlist wordt nieuwe single ‘Dirty Shirt’ daar nog aan toegevoegd, maar na een half uur is het gedaan. Zanger Alex verontschuldigt zich: “sorry guys, we only have one album, and we have played all songs… except for one.” Als toegift wordt dan ook nog ‘Rats’ gespeeld: net als een dag eerder beginnend in het donker. Als dan quasi-toevallig de lampen aangaan zodra Hayden Menzies begint te drummen, grapt Alex dat we vanavond getuige zijn van de “METZ 10 dollar light show”. De Canadezen maken de hype ook in Nijmegen waar, al wordt de energie van een dag eerder niet ge?venaard: vanavond geen op het podium liggende Alex Edkins of zwetende moshpit, maar wel een heel lekkere avond noiserock. Nouja, half uurtje.

1 Comment

Comments are closed.