Pure Love – Anthems

Pure Love is hot and happening bij onze westerburen net over het kanaal. Nadat frontman Frank Carter zijn rol als zanger bij Gallows opgaf, is hij samen met Jim Carroll (ex-Hope Conspiracy en Suicide File, red.) Pure Love begonnen. Carter zegt het negatieve gevoel van Gallows willen in te ruilen voor een positief geluid, en bij de eerst uitgebrachte single ‘Bury My Bones’ komt dit al goed naar boven. ‘I’m so sick of singing about hate, it’s time that I made a change’, zo klinkt de eerste zin. De noot is gezet. Na een geweldig concert op, hoe toepasselijk, Valentijnsdag afgelopen jaar in Londen en zelfs een tour met Paramore waren de verwachtingen erg hoog.

Op Anthems worden deze verwachtingen meer dan waargemaakt. Gallows-fans komen echter bedrogen uit. Dit is rock-’n-roll, dit is punk, dit is een heel nieuw geluid. De eerste full-length begint met ‘She (Makes the Devil Run Through Me)’. Melodieuze vocalen met gitaren die af en toe aan old school Foo Fighters doen denken. Knaller na knaller dendert voorbij. Anthem is een van vele pareltjes op het album, wat lijkt te beginnen als een ballad eindigt in een fenomenale wervelwind van gitaarsolo’s, zanglijnen vol soul en zelfs een piano-riedeltje. Alle registers zijn opengetrokken. Het album raast in sneltreinvaart door van nummer naar nummer, alles zwemmend in een plas van positieve energie. Een wat harder nummer is aan het einde te vinden, wanneer ‘March of the Pilgrims’ inzet: de harde roots van beide topmuzikanten komen hier duidelijk aan het licht, al met al in een nieuw en verschrikkelijk prachtig jasje. Afgesloten wordt met twee van de al uitgebrachte nummers, ‘Bury My Bones’ en ‘Handsome Devil’s Club’, waarbij Carter en Carroll nog even die laatste figuurlijke trap onder je kont geven, het album feestelijk afsluiten en je in je miserie laten zitten, schreeuwend om meer.

Dit wordt moeilijk te overtreffen: Anthems is een album dat schreeuwt om een zonnige dag in Californi?, een koud biertje en een stel goede maten om mee te feesten. Niet naast de deur, maar gelukkig hoef je voor Pure Love niet de wereld af te reizen: neem je koude biertjes (of cola, alles mag) en je maten mee en ga dit zien op Groezrock.