Avant La Lettre – In My Time

(Album – Rough Trade) Het eerste album Belief leek op weg om Avant La Lettre enige bekendheid te geven. Single ‘Magic’ deed het prima en leverde air-play en naamsbekendheid op. Helaas verlieten twee van de vijf bandleden het nest en zo kon geen gebruik gemaakt worden van het momentum wat er gecre?erd was. Dan maar snel een nieuw album opnemen en daar de boer mee opgaan, moeten de overgebleven drie leden gedacht hebben. En zo ligt daar nu al het vervolg In My Time, dat onlangs nog ten doop werd gehouden in Paradiso.

Daarop lijkt de band uit Amsterdam definitief afscheid te hebben genomen van het label “fris gitaarbandje” dat ze een aantal jaren geleden nog opgeplakt kregen. Dit zal het gevolg zijn van het vertrek van de twee bandmakkers en de daarbij gewijzigde samenstelling. Of misschien een aanleiding voor het vertrek? In ieder geval klinkt In My Time als een heuse popplaat. Geen schurende sound meer of experimenteerdrift, maar echte popliedjes met kop en staart. Er is duidelijk tijd gaan zitten in het schrijven van een goed liedje en de arrangementen.

Die liedjes zijn dan ook allemaal prima op orde. Door het vele gebruik van elektronica roepen ze een tachtiger jaren gevoel op. Dit wordt vaak gecombineerd met speelse gitaarlijntjes zoals in ‘Postmodernity’. Halverwege de plaat wordt de toon wat zwaarder en donkerder met ‘Hold On’, ‘Heart Beat’ en ‘Before/After’. Door het wat lome tempo van die nummers, zakt het geheel echter wel een beetje weg. Gelukkig wordt de boel weer opgepakt in het vrolijke ‘Peace Sign’ met een lekkere hook. Het titelnummer ‘In My Time’ is misschien wel het spannendste van de plaat met een jazzy feel. Dat is ook nodig, want spanning is nu juist wat aan de meeste nummers een beetje ontbreekt. En dat is erg jammer, want Avant La Lettre wilde in het verleden nog wel eens verrassender uit de hoek komen.

De conclusie is dan ook dat het drietal een prima popplaat aflevert met liedjes die over het algemeen prettig in het gehoor liggen. Ondanks dat de heren veilig binnen de lijntjes kleuren, blijft er onder de streep toch genoeg te genieten. Hopelijk kunnen we in de toekomst wel weer wat eigenwijzer werk verwachten, zodat we In My Time als een overgangsplaat kunnen gaan beschouwen.