Black Light Burns @ Tivoli De Helling, Utrecht

Wes Borland is vooral bekend als gitarist van Limp Bizkit, maar in 2005 richtte hij zijn eigen band op. Black Light Burns is tegenwoordig zijn main project, voornamelijk omdat hij zijn creativiteit veel meer op de vrije loop kan laten gaan en omdat hij een aardig potje blijkt te kunnen zingen. In augustus vorig jaar kwam het tweede album The Moment You Realize You’re Going To Fall uit en vorige maand een soort conceptalbum genaamd Lotus Island welke gezien kan worden als alternatieve soundtrack voor de cultfilm The Holy Mountain uit 1973. Genoeg redenen voor een Europees tourtje dus.

Black Light Burns komt zelf het podium op om hun instrumenten klaar te zetten en te stemmen, en als ze ongeveer klaar lijken te zijn roept Borland naar de geluidstechnicus of het al tijd is. Dat is inderdaad zo en nadat Borland de band introduceert als: “We are Black Sideburns, from California” beginnen ze gelijk met spelen. Geen entree met luid gejuich, want waarom zou je, als je toch al op het podium staat. Deze rustige bijna nonchalante houding geeft het idee dat je naar de band van je vrienden staat te kijken in een net iets te grote kroeg.

Na het eerste nummer ‘Stop A Bullet’ krijgen we te horen dat ze lang zullen spelen vanavond, dat was de dagen daarvoor goed bevallen dus doen ze het nu gewoon weer. Oude nummers worden afgewisseld met nieuwe, en zelfs nummers van het soundtrack/conceptalbum worden gespeeld. En alles met volle overgave en perfecte precisie. Tussen de liedjes door worden een hoop grapjes gemaakt en is er meer dan genoeg ruimte voor dialogen tussen de bandleden die op de lachspieren van het publiek werken. Een moment rust tussen twee nummers door verandert zelfs in een spontane cover van ‘Rotten Apple’ van Alice In Chains nadat de bassist wat beginnoten speelt om zichzelf te vermaken.

Een zeer relaxte sfeer en een ijzersterke podiumperformance zorgen voor een bijna perfect concert. Wes Borland is het gewend om met Limp Bizkit voor duizenden mensen op een podium te staan, maar zelfs als hij in een halfvolle Helling staat kost het hem geen moeite om alles te geven. Direct na het optreden springt hij het podium af om met iedereen die dat wil op de foto te gaan en een gesprekje te voeren. Dat hij alles geeft aan zijn nieuwe project is begrijpelijk omdat het zijn geheel eigen creatie is, en dit zorgt voor een geweldige liveshow.