Kendrick Lamar @ Melkweg, Amsterdam

Ineens was hij daar in oktober 2012: Kendrick Lamar. Zijn debuut?bij een major record label, good kid m.A.A.d city,?ontketende een enorme hype, en opeens was hij overal te zien en te horen. Maar wie echt opgelet had wist dat Lamar niet als vanuit het niets kwam, maar al jaren bezig is in de muziekwereld, en onder andere deel uitmaakt van de supergroep Black Hippy tezamen met Jay Rock, Ab-Soul en Schoolboy Q. Alom geprezen om zijn verhalende raps en unieke flow heeft Lamar veel ogen op zich weten te richten. Niet zo gek dus dat de Melkweg twee keer compleet is uitverkocht.

Na het intro van ‘The Art Of Peer Pressure’ komt hij rustig het podium opgelopen, de overvolle Melkweg reageert met een luid gejuich. De eerste twintig minuten worden gevuld met nummers van het eerste album Section.80, waarna Kendrick het publiek vertelt dat hij nu wat nieuwe nummers zal spelen. De reden dat hij dat nog niet gedaan had is omdat hij niet zeker zou weten of het publiek in Amsterdam die nummers wel net zo goed vindt. Al snel heeft hij een antwoord op die onzekerheid, want in het eerste stuk zong de helft van de zaal mee, maar nu schreeuwt vanuit elke hoek iedereen uit volle borst de teksten mee.

De liedjes van Lamar laten zich veelal kenmerken door vraag-antwoord teksten, die erg goed werken bij een liveoptreden. Op die manier kan het publiek makkelijk meedoen. Lamar zingt iets en de volgende zin wordt gezongen door het publiek, dat gaat zo het hele optreden door en werkt goed voor het saamhorigheidsgevoel in de zaal. Bovendien is hij heel goed te verstaan en heeft hij een geweldige articulatie, wat bij veel rappers vaak erg tegenvalt.

Ruim een uur lang staat hij op de planken en geen moment gaat het vervelen. Kendrick Lamar is een goede entertainer en weet niet alleen zijn liedjes perfect live te vertalen maar ook tussen de nummers door blijft hij boeien met verhalen over zijn dagelijkse leven en dankbetuigingen richting het publiek. Als hij voor de laatste track nog een jonge jongen van een jaar of dertien het podium op laat komen en vervolgens die jongen met zijn vrienden mee naar de backstage neemt heeft hij iedereen in z’n zak. Als het publiek van DWDD dat had kunnen zien waren zelfs zij in een klap fan geworden. Kendrick Lamar weet precies hoe hij respectvol en vol liefde met zijn publiek om moet gaan en dat maakt hem, naast een geweldige performer, ook nog eens een oprecht toffe gast om live te zien.