Unknown Mortal Orchestra @ Paradiso, Amsterdam

Op de valreep heeft Unknown Mortal Orchestra het optreden in Paradiso vanavond uitverkocht. In 2011 verscheen het self-titled debuutalbum en opvolger II verscheen afgelopen 5 februari. Loon naar werken, want er is een voorzichtige hype rond het trio ontstaan. We krijgen een show voorgeschoteld waarbij de heren risico’s durven te nemen die niet allemaal even goed lijken uit te pakken.

Voor een eerste headlineshow op een nieuwe locatie kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk nummers te spelen zoals de mensen die kennen of om er een twist aan te geven die nieuw is. UMO kiest voor het laatste door veel te jammen – vooral bij ouder materiaal – waardoor het tempo behoorlijk uit het optreden wordt gehaald. Het gevolg is dat mensen die vooral voor de hitjes komen na een kleine tien minuten al beginnen met kletsen. Vervelend, vooral omdat de muziek van het drietal het vaak moet hebben van de intimiteit.

Er wordt in strak tempo door de setlist heen gewalst en voor praatjes is weinig tijd. Als iemand “The drummer is hot” schreeuwt reageert die nog wel met een “How much did you pay that guy?” naar de bassist, maar daar blijft het dan ook bij.

Gelukkig zit het muzikaal gezien wél in orde. Hier en daar maakt zanger en gitarist Ruban Nielson een misser maar zijn solo’s compenseren een hoop. Helaas ziet een groot deel van het publiek UMO als achtergrondband in een kroeg waardoor zelfs hitjes als ‘Swim And Sleep (Like A Shark)’ en ‘So Good At Being In Trouble’ hun intimiteit verliezen.

Unknown Mortal Orchestra weet kwalitatief ruimschoots te overtuigen maar mist een duidelijke visie. Met vijf kwartier is het optreden van vanavond aan de lange kant. Zeker wanneer een groot deel uit jams bestaat die meer aan het psychedelische jaren zeventig-geluid doen denken dan aan de spacy lo-fi-sound waar UMO om bekend staat. Dit beeld bevestigen de heren nog eens door in het toegift ‘Lucifer Sam’ van Pink Floyd te spelen. In mei komt UMO terug naar Nederland, hopelijk met wat meer overtuiging en een stiller publiek.