Jacco Gardner @ Merleyn, Nijmegen

Door Marcel Krijgsman en Robin Oostrum 11 februari 2013 Reacties staat uit voor Jacco Gardner @ Merleyn, Nijmegen

Twee dagen voor de release van zijn debuutalbum, staat de 24-jarige?Jacco Gardner in een uitverkocht Merleyn. Het zal weinig mensen verrassen: zelden werd de laatste jaren een Nederlandse artiest zó gehypet. Gerenommeerde muzieksite NME noemde Jacco al in zijn Buzz-rubriek, terwijl 3voor12 en Pitchfork het album – met de interessante titel?Cabinet of Curiosities – al streamden via hun eigen kanalen. Aan de vooravond van een grote Amerikaanse tournee is het nu de beurt aan Nijmegen om kennis te maken met de Zwagenaar.

Traumahelikopter

Het voorprogramma?wordt vanavond verzorgd door?Traumahelikopter, ook al zo’n veelbesproken nieuwkomer. Met tot gevolg dat er geen plek meer te vinden is in het café, een half uur voor de zaal opengaat. Traumahelikopter mocht eerder al de Fuzzbox-dag van Le Guess Who? afsluiten, ná headliner Ty Segall. Inmiddels is het self-titled debuutalbum uit: 27 minuten onvervalste garage rock-‘n-roll uit Groningen. Groningen Noord zelfs. Pretentieloos, energiek en gespeeld met heel veel plezier. Het publiek blijft er kalm onder: geen pit vanavond, zoals bijvoorbeeld een dag eerder in het Klokgebouw. Na een vermakelijk half uur is het drietal door haar materiaal heen. We zien Traumahelikopter ongetwijfeld nog terug op diverse festivals, maar voor ongeduldige toeschouwers heeft zanger Mark Lada een oplossing: “we spelen zo nog in Amsterdam. Als je zin hebt mag je meerijden.”

Traumahelikopter

Het is ondertussen bijna zondag als Jacco Gardner het podium betreedt. Live wordt hij bijgestaan door Lola Kite-bandgenoten Jasper Verhulst en Keez Groenteman, plus drummer Jos van Tol. Laatstgenoemde is een hype op zich: rechtstreeks weggelopen uit de jaren zestig (dan wel uit een film van de gebroeders Coen), omgeven met een geur van stoofpeertjes en een aura van (gespeelde?) nonchalance, drumt hij een foutloze set.

Jacco Gardner

Hij is niet de enige die foutloos blijft: na afloop spreken meerdere toeschouwers van het concert “alsof ik de cd had opgezet”. Vanaf het instrumentale begin (titeltrack ‘Cabinet of Curiosities’) maakt Jacco Gardner indruk met een mix van psychedelica en sterk opgebouwde popliedjes in een jaren zestig-vibe. Knap ook hoe hij in de setlist de hoogtepunten voor het laatst weet te bewaren: single ‘Clear the Air’ wordt gevolgd door ‘The Ballad of Little Jane’ en ‘Where Will You Go’, samen de drie mooiste nummers van het album.

Jacco Gardner

Geheel in jaren zestig-stijl worden er psychedelische beelden geprojecteerd tijdens het optreden. Hoe vaag ook, het biedt in elk geval wat om naar te kijken: Jacco staat zelf een uur lang schuchter in de schaduw. Statisch, noemde 3voor12 het optreden op Le Guess Who? van afgelopen december. Op de toegevoegde visuals na, is er wat dat betreft bijzonder weinig veranderd: het is inderdaad net alsof je een cd hebt opgezet. De echo op Jacco’s microfoon maakt hem amper verstaanbaar als hij zijn nummers aankondigt, maar veel gaat hier niet verloren: “dit nummer is een ballad” kondigt ‘The Ballad of Little Jane’ aan, “deze gaat over de maan” introduceert ‘Watching the Moon’. In ‘Chameleon’ zingt Jacco profetisch: “I’m a chameleon, I’m changing everyday / I’m sitting in my tree, not sure where I will stay.” Qua muzikaal talent overtuigt Jacco vanavond alle aanwezigen, qua podiumpresentatie valt er nog genoeg te veranderen. Of hij lang in Nederland zal blijven is dan maar de vraag: de eerste Amerikaanse tour begint op 1 maart.

Jacco Gardner

Tekst: Robin Oostrum

Fotografie: Marcel Krijgsman


Je kunt geen reactie achterlaten.