Kaiser Chiefs @ Corso, Rotterdam

Dat ‘bandje’ dat ooit pardoes opdook op Pinkpop 2005, is nu een echte band van allure. Op 7 februari is het zover: Het uitverkochte concert van Kaiser Chiefs in Corso Rotterdam, georganiseerd door Rotown. Vandaag is de band voor het eerst in het land zonder drummer Nick Hodgson, die vorig jaar december de band verliet. De nieuwe aanwinst voor de band is Vijay Mistry.

De Britten beginnen hun set met een nummer van hun uit 2008 uitgebrachte album Yours Truly, Angry Mob: ‘Thank You Very Much’, gevolgd door ‘Kinda Girl You Are’. Laatstgenoemde is afkomstig van het meest recente album Start The Revolution Without Me uit 2012. Dat zanger Ricky Wilson een entertainer is hoeft niet van de daken geschreeuwd te worden. Het is algemeen bekend dat hij op het podium staat alsof hij drie Spaanse pepers in z’n reet heeft. Hij springt, danst, springt nog eens, zwaait zijn microfoon door de lucht en heeft zijn microfoonstandaard vast alsof hij aan het een majorettestok is.

De energie en het enthousiaste van deze band is iets bijzonders. Er wordt tijdens ieder nummer zoveel gegeven. Ze spelen ieder nummer alsof het hun grootste hit is. Als kers op de taart spelen ze ook nog eens een nieuw nummer genaamd ‘Living Underground’. De bekende synthesizerbliepjes blijven wat achterwege, maar ondanks dat is het een prima Kaiser Chiefs-song.

Dat Wilson niet stil kan staan is een feit. Geef toe, wie kan er wél stilstaan tijdens een concert van Kaiser Chiefs? Tijdens ‘Never Miss A Beat’ ruilt hij het podium in voor de bar. Bovenop de bar, inclusief vers getapt biertje, maakt hij de zaal nóg iets gekker met zijn spontane actie. Tijdens hits ‘Everyday I Love You Less and Less’, ‘Ruby’ en ‘I Predict A Riot’ wordt er luidkeels mee geschreeuwd. Tijdens laatstgenoemde lijkt het publiek wel te zijn getransformeerd tot voetbalhooligans. (Feitje: Toevallig is Feyenoord-aanvoerder Stefan de Vrij vanavond ook in de zaal te vinden.)

Tijdens de toegiften klinkt het bekende ‘No More Heroes’ van The Stranglers door Corso. Deze wordt opgevolgd door het welbekende ‘Oh My God’. Nog één keer wordt alles gegeven, zowel door de band als de mensenmassa.

Het publiek houdt van deze band en de liefde is wederzijds. Vooraan krijgt een fanclub om de haverklap aandacht en de zanger heeft er geen moeite mee om iedereen op de voorste rij één voor één een hand te geven. Kaiser Chiefs heeft vanavond een geweldige show gegeven, die veel mensen nog lang zal bijblijven. Overigens een prima idee van Rotown om zo’n grote band naar Rotterdam te halen. Wat nou, er gebeurt niets in Rotterdam? Het smaakt naar meer.

Tekst: Francis Pronk

Fotografie: Bart Notermans