High On Fire @ Hedon, Zwolle

Het Amerikaanse High On Fire bracht vorig jaar alweer haar zesde studioplaat uit. De Vermis Mysteriis, met een ietwat vreemd concept (over de tijdreizende tweelingbroer van Jezus, je moet er maar opkomen), werd zelfs gezien als één van de betere metalreleases van 2012. Dat het trio Roadburn aan zou doen is dan ook een logisch gevolg, maar een losse clubshow in Hedon is een fijn alternatief voor degenen die naast de Roadburnkaartjes grepen.

Met twee supportacts belooft het een avond vol metal en bier te worden, dat is immers een combinatie die hand in hand gaat. Het Franse Jumping Jack mag de avond openen met vrij standaard klinkende stoner, maar het zit muzikaal prima in elkaar. Vooral het drumwerk mag er zijn, alleen zeer spijtig dat de drummer nét iets te veel z’n stinkende best doet, waardoor hij als een show-off overkomt.

Lizzard

Toch is de opener een betere band dan de tweede band op de bill, het eveneens Franse Lizzard. Met net een nieuwe plaat op zak, het door Rhys Fulber (Paradise Lost, Fear Factory) geproduceerde Out of Reach, doet het drietal zijn best om dit album te promoten. Het komt echter niet sterk over, de vocalen klinken niet lekker en muzikaal is het ook net niet. Gemiste kans.

Dan de headliner van de avond. High On Fire beukt er gelijk in met ‘Serums of Liao’, de opener van het eerder genoemde De Vermis Mysteriis. Frontman Matt Pike schreeuwt vanaf de allereerste noot de longen uit z’n lijf. Muzikaal staat het dan ook als een huis, al kan het geluid ook als te hard opgevat worden.

High On Fire

High On Fire neemt de bezoekers vanavond mee op reis door de eigen discografie. Van oudjes afkomstig van debuutplaat The Art of Self Defense (‘10,000 Years’, ‘Last’) tot krakers van Blessed Black Wings en Death Is This Comunion (onder andere ‘Devilution’ en ‘Fury Whip), alles komt voorbij. De band laat met deze sterk, constante set zien dat het nooit hun eigen geluid verloochend heeft. De belofte van een avond metal en bier komt dan ook uit. Ondanks dat het niveau van de supportacts wisselend was, zorgt High On Fire met een kiezelharde show voor een ruime voldoende op deze dinsdagavond. En het bier? Dat vloeide rijkelijk.

Tekst: Jeffrey Zweep

Fotografie: Willem Schutte