Bauchklang – Akusmatik

(Album – Rough Trade) Als er op de verpakking van je cd vermeld staat dat alle klanken gebaseerd zijn op menselijke vocalen, dan is dat apart. Dan blijkt dat je naar een beatboxgroep aan het luisteren bent.?Bauchklang is een creatieve uitlaatklep van een stel Oostenrijkers, die als een vocale groove machine al overal gespeeld hebben. Dit is dan hun eerste full-length Akusmatik. De variatie die te horen is, is werkelijk verbazingwekkend.

Nou is er altijd de kans dat zo’n plaat meer een exercitie van beatboxskills wordt, maar niets is minder waar. ‘Ray’ opent als een groovende track met lekkere beats en vocalen, waarop het moeilijk is om stil te blijven zitten. Met bijpassende vocalen heb je gewoon een dansplaat. Iets menselijker klinkt de beat op ‘Berging’. Echt een vergelijking maken is altijd tricky, maar dit doet je toch al snel denken aan die eerste plaat van Audio Bully’s met de continue voortjakkerende spanning in de songs. ‘Enjoy The Risk’ ?klinkt als primitieve elektronica.

‘Change’ is lekker snel en funky, je begint je steeds meer te verbazen over de geluiden die je op deze manier voor kunt brengen. ‘Le Mans’ is lekker simpel en doet een beetje denken aan een Kraftwerkplaat, dankzij de ademhaling die te horen is op Tour De France Soundtracks natuurlijk. ‘Warning Bells’ klinkt als een freaky jaren tachtig-plaat van een Cabaret Voltaire of ?zelfs Hot Chip. Wat opvallend is aan de hele plaat, is hoe natuurlijk het klinkt, zonder vreemd te worden. ‘Letter To Me’ zou je zo kunnen luisteren als een dansplaat en nooit door hebben wat er eigenlijk die klanken produceert.

‘Morgenluft’ is de eerste track die een beetje maf klinkt, ‘Another One’ volgt daarin. Laten we het nog een beetje spannend houden, geloof me, deze plaat blijft tof tot het einde. Interessant, vernieuwend en vooral ontzettend gaaf.