The Horse Company @ Merleyn, Nijmegen

Door Robin Oostrum 17 februari 2013 Reacties staat uit voor The Horse Company @ Merleyn, Nijmegen

The Horse Company is geen band van de snelle doorbraak. Na het titelloze debuutalbum in 2007 verschenen er nog twee platen:?het in Amerika opgenomen?Olympus (2009) en het vorig jaar uitgebrachte?Calypso, dat tot hun beste werk gerekend mag worden. De weg naar bekendheid werd daarmee wat versneld, en leverde de Zwollenaren een minuut in De Wereld Draait Door op. Toch blijft Merleyn vanavond grotendeels leeg voor het optreden van het indie-rockviertal. Zonde, want The Horse Company speelt een erg sterke show.

Logischerwijs leunt de setlist vanavond zwaar op het laatste album. Voor zover er sprake is van een setlist: de enige geprinte versie is in handen van de roadie, die na elk nummer de band influistert wat er nu gespeeld moet worden. Het draagt bij aan de ontspannen sfeer op het podium, en verleidt zanger Arjen tot een – ontzettend vals – gezongen intermezzo met enkele opmerkingen die niemand kan verstaan. Zo ontspannen zelfs, dat hij zich laat verleiden tot hele matige onderbroekenhumor als broer/gitarist Vincent klaagt over een “omlaagwijzende” pijl op zijn monitor.

Gelukkig blijkt The Horse Company vooral gekomen om muziek te maken. Vanaf opener ‘Front Forming’ blijkt het daarmee goed te zitten: lange indie-rocknummers met invloeden uit de jaren negentig, melodieuze gitaarlijnen die live nog extra worden uitgesponnen, en de kalme zang van Arjen Hilberdink die op de juiste momenten op de voorgrond treedt. Vroeg hoogtepunt in de set is ‘One Wheel’, met een ritme dat drummer Jeroen Hobert makkelijker laat overkomen dan het is. Voor oudere fans is er ook nog aandacht voor de eerdere albums: vooral een bijna tien minuten durende uitvoering van ‘Hollow Line’, afkomstig van de debuutplaat, past live prima tussen het nieuwere materiaal. Afgesloten wordt vervolgens met de titeltrack van?Calypso, nog zo’n nummer dat de tien minuten nadert.

En dan is het afgelopen. Verontschuldigend kijkt Arjen de halflege zaal in: “het is elf uur, en men zei ons dat we om elf uur moesten stoppen.” Jammer, want een nummer als ‘Young And Sweet’ had nog best gespeeld mogen worden. Maar The Horse Company heeft in een uur bewezen een sterke liveband te zijn: met jarenlang optreden in (relatief) kleine zalen hebben de Zwollenaren rustig aan hun sound kunnen werken. Een hit zou daar verandering in kunnen brengen, maar stiekem is het goed zo: de aanwezigen hebben vanavond één van de beste Nederlandse indie-rockbands aan het werk gezien.


Je kunt geen reactie achterlaten.