Aestrid – Box

(Album – Function / Suburban) Frontman Bo Menning starte Aestrid als zijn solo-project, maar nadat debuutplaat The Echo Resistance goed werd opgepakt, groeide de Utrechtse band uit tot iets groters. Gestart als indieband klinkt Aestrid tegenwoordig veel grootser.

Nieuwste wapenfeit Box is hier het meest recente voorbeeld van. Dit begint al bij opener ‘Dover’, met het bijna logge postrock-intro dat uitmondt in meer dromerige sounds. Of de opgewekte en gejaagde titeltrack, waar synthesizers een hoofdrol in spelen. De sound van Aestrid op Box neemt verschillende vormen aan. Krautrock, synthpop, (Britse) post-rock en zelfs een hint naar new wave, de Utrechters doen het.

Waar het eerste deel van Box meerdere stromingen elkaar opvolgen en zelfs hand in hand gaan met elkaar, zitten de tracks van de tweede helft meer op één lijn met elkaar. Je zou het bij vlagen zelfs emocore kunnen noemen, ware het niet dat de gitaarpartijen veel rauwer zijn en dat de rest van de instrumentatie meer en meer aangekleed is.

Hoe divers de tracks ook klinken, één ding blijft consistent: de zang van Bo Menning. Zijn stemgeluid komt bij vlagen angstig dicht in de buurt bij dei van Placebo-frontman Brian Molko, al lijkt Menning meer met zijn stem te kunnen. Door deze constante factor voelt plaat behoorlijk coherent aan, ondanks de hiervoor besproken diversiteit. Aestrid levert met Box een dijk van een sfeervolle plaat af, eentje om zeer trots op te zijn.