Dutch Uncles – Out Of Touch In The Wild

Door Ronald Kats 21 februari 2013 Reacties staat uit voor Dutch Uncles – Out Of Touch In The Wild

(Album – Munich) Ondanks lovende recensies voor hun tweede langspeler, blijft Dutch Uncles een relatief onbekende band. Ze kiezen dan ook niet zomaar voor de makkelijke weg. De muziek is geen doorsnee indie pop en de band wil het de luisteraar nogal eens wat moeilijker maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van vreemdere maatsoorten dan een standaard backbeat. Dit is niet anders bij hun derde album Out Of Touch In The Wild, dat deze maand uit is gekomen.

Ook ditmaal geen simpele popliedjes, wat ook niet was te verwachten natuurlijk. Maar wel weer een tiental nummers die de nodige aandacht vergen. Gebleven is het aanstekelijke geluid met springerige deuntjes en daaroverheen de bijzondere zang van Duncan Wallis. Zijn hoge stem is loepzuiver en klinkt soms zelfs bijna vrouwelijk. Mede door de manier waarop hij op sommige nummers zingt, roept het nu en dan associaties met Kate Bush op. Tel daarbij de invloeden van Talking Heads en King Crimson op en je snapt misschien een beetje hoe dit zou kunnen klinken.

Naast het gebruik van niet-standaard maatsoorten, trakteert het vijftal ons ook op mooie gelaagde en weelderige arrangementen. Hier worden vaak strijkers in gebruikt, wat nummers als ‘Zug Zwang’ een wat dramatischer geluid geeft. Ondanks deze wat lastiger te behappen ingredi?nten verliest de band nooit het liedje zelf uit het oog. Veel nummers hebben juist een erg aanstekelijke hook zoals eerste single ‘Fester’. Het nerveuze xylofoonlijntje daarin blijft nog dagen napingelen in je hoofd. Het gebruik van instrumenten als een xylofoon op deze manier passen ze vaker toe, maar voelt toch niet als een trucje. Het geeft de band, samen met Wallis’ zang en hier en daar een lekkere funky gitaar, juist een eigen smoel. Aan dit soort elementen ontleent bijvoorbeeld ‘Flexxin’ juist zijn swingende karakter.

Dutch Uncles onderstreept met Out Of Touch In The Wild hun kwaliteiten en creativiteit. Misschien maken ze het zichzelf niet echt makkelijk, want ze blijven hiermee op een flinke afstand van de mainstream. Ze zullen dan ook niet snel een groot publiek bereiken en op de grotere podia te zien zijn. Daar is uiteraard helemaal niets mis mee. Integendeel, het is juist te hopen dat deze band eigenwijs het gekozen pad blijft vervolgen en ons nog vaak aan het werk gaat zetten.


Je kunt geen reactie achterlaten.