Stukafest Eindhoven 2013

Stukafest is even weggeweest uit de lichtstad, maar onder leiding van een bezielde organisatie is het enige echte studentenkamerfestival terug van weggeweest. Er zijn geschikte locaties gevonden in de binnenstad van Eindhoven en goede artiesten om daar de juiste klanken ten gehore te brengen. Zelfs?Gerard van Maasakkers?zit ergens op een studentenkamertje te spelen vanavond. Op naar een avond vol unieke shows.

Omdat we niet overal kunnen zijn hebben we een mooie selectie gemaakt en de eerste band die we te zien krijgen is het Eindhovense?James Wood. Eerder hebben we de band al zien spelen in de Effenaar, maar dit keer staan ze in de keuken op de Frederiklaan. De band oogt wat nerveus of lollig, vaak gaat dat hand in hand, ze hebben namelijk sinds de bewuste show niet meer live gespeeld. Wel een EP opgenomen, die wordt binnenkort uitgebracht met een show in de studentenkapel. Nu spelen ze hun fijne poppy folkliedjes voor een voornamelijk vrouwelijk publiek. Denk aan Stornoway of Old Man Medicine Show, als we de iets te makkelijke vergelijking met Mumford & Sons willen omzeilen.

Mocht je die wel willen noemen, dan is James Wood de subtielere versie die vooral muzikaal een wereldreis lijkt te bieden. De band klinkt niet optimaal vandaag, maar het is duidelijk dat deze jongens weten hoe je muziek moet maken. Er kan dan ook wel een extra nummertje af, al tijdens de eerste ronde. Na een klein half uur lijkt de band dan ook bijzonder tevreden met haar performance, maar dat is het publiek ook. Hulde voor de bewoners, die voor een zeer zacht prijsje de bezoekers op kwaliteitsbier en huisgemaakte snacks trakteren.

stukafest_edit-6-BorderMaker

stukafest_edit-5-BorderMaker

James Wood

De volgende stop is aan de andere kant van het centrum op de Lijsterlaan, waar?Tim Vantol?zijn opwachting maakt. De zanger heeft een ruwe nacht achter de rug en dat is te horen aan zijn stemgeluid. Hij vraagt het publiek dan ook veelvuldig om Strepsils terwijl hij begeleid wordt op contrabas. De Schultenbr?u die geserveerd wordt zal hier geen verbetering in aanbrengen. Vantol klinkt als een kruising tussen Chuck Ragan en Brian Fallon, die vol van passie zijn liedjes de strot uit krijgt.

De nieuwe plaat komt er aan en ook daar heeft hij wat nummers van. Het is echter het nummer ‘Mercy Will Kill Me’, het pro-euthenasie lied van Vantol, dat de bezoekers heel stil maakt. De akoestische punkrock van deze jongen maakt vanavond van iedereen een fan.

stukafest_edit-8-BorderMaker

stukafest_edit-12-BorderMaker

Tim VanTol

Dan is het op naar de derde en laatste ronde op de Eckartseweg Zuid, in een huis met de illustere naam Villa Apolcalypse. In het schuurtje speelt?Woody, bekend van het duo Woody & Paul, dat toen zo’n?prachtige plaat?uitbracht, covers van Chris Isaak tot 50 Cent. De tuin wordt vooral ingenomen door een groot vuur en bier wordt meer uitgedeeld dan verkocht aan het publiek (goed bier, dat wel). Enkele bezoekers hebben zelfs een Belgisch speciaalbiertje van de bewoners gekregen. Gastvrij zijn ze zeker en dat valt te merken aan de gitarist. Woody heeft er zin in!

Dus zo komen er nog meer covers langs, op verzoek van het publiek ook Johnny Cash natuurlijk. Na een half uur blijft hij dan ook herhalen dat hij nog twee nummers doet. Dit duurt dan weer tot ongeveer half twaalf, wanneer door benauwdheid en rook in de kleine ruimte toch wel iedereen naar buiten wil.

stukafest_edit-16-BorderMaker

stukafest_edit-19-BorderMaker

Woody

De slotshow is dan in de Effenaar, kleine zaal, waar?The Dirty Denims?hun vuige rock-‘n-roll nog ten gehore brengen. Hier is het dus nog even feest, terwijl op de gang een Johnny Cash (ja, daar is ie weer) geschilderd wordt met verf en graffiti. Een geslaagde comeback voor dit unieke festival in Eindhoven.

stukafest_edit-42-BorderMaker

stukafest_edit-50-BorderMaker

Dirty Denims

Tekst: Guido Segers

Fotografie: Elke Teurlinckx

 

1 Comment

Comments are closed.