Boef en de Gelogeerde Aap – Niet Hier

Door Hilke Heijmans 22 februari 2013 1

niet hier(Album – TopNotch) Een docent van de Nijmeegse Universiteit bedacht het hele drieluik-concept waar Niet Hier van Boef en de Gelogeerde Aap mee afsluit. Het begon met de mixtape Vind Ons (2009), waar fans lang naar moesten luisteren gezien het feit dat een echte cd (Wij Zijn, 2011) even op zich liet wachten. De docent in kwestie zei dat Niet Hier de opvolger moest zijn. (bron: State Magazine), dus zo geschiedde. Nu ligt er een zeer complex, po?tisch en elektronisch plaatje in de schappen.

Van een onbekend hiphopduo uit Tilburg, zijn Thomas (tekst) en Tom (beats) inmiddels uitgegroeid tot vaste namen in de Nederlandse scene. Ze staan onder contract bij TopNotch. Zo kwamen de twee Brabanders ook in contact met Sticks en Faberyayo. Beide heren zijn te horen op Niet Hier.

Laatstgenoemde hoor je in ‘Pleinvrees’. En ja, dat werkt best goed. Al is het verschil tussen de twee rappers goed te horen, waardoor je twee nummers voor de prijs van één lijkt te krijgen. Alsof iemand een mix heeft gemaakt van Het Grote Gedoe en Vind Ons. Ze praten over een kluizenaarsleven. Iets dat vooral tot uiting komt door de duistere beat.

De track ‘Ome Slome’, waar in januari de videoclip van verscheen, is een ‘Gekke Gerrit’ pur sang. Het nummer vertelt het verhaal van een rijke man die alleen geliefd is om zijn materialistische bestaan. ‘Ome Slome’ roept een hoog ‘Och, germ’ gevoel op. “Maar Ome Slome heeft veel geld, dus daarom komen ze nog wel. Want als ie blut is, is ie niets. Ineens een kleine vriendenkring, in geen velden of weggetjes een familielid gezien.” De po?tische lyrics met een ingewikkeld lekkere dubstep-achtige beat. Deze ga je nog vaak op repeat zetten.

Het eerste album van Boef en de Gelogeerde Aap leek niet op het tweede en het derde lijkt ook niet op zijn voorgangers. En dat maakt een perfect muzikaal drieluik.


Eén reactie »