Ducktails – The Flower Lane

Door Robin Oostrum 23 februari 2013 Reacties staat uit voor Ducktails – The Flower Lane

(Album – V2 Records)?Real Estate-gitarist?Matthew Mondanile bracht als solo-artiest al enkele albums uit onder zijn alter ego?Ducktails. In de hectiek van het drukke tourschema van Real Estate, vond Matthew in de zomer van 2012 tijd om met Al Carlson (Peaking Lights, Oneohtrix Point Never)?The Flower Lane op te nemen. In tegenstelling tot de eerdere Ducktails-projecten, grotendeels thuis en solo opgenomen, werd dit keer voor een studio gekozen. Het contrast met de vorige platen wordt nog vergroot door de samenwerking met een aantal vrienden en collega’s van Matthew, met als gevolg tien verhalende gitaarpopnummers met ruimte voor synths, piano en zelfs een saxofoonsolo.

Ondanks alle gastbijdragen is The Flower Lane geen rommelig album: vanaf opener ‘Ivy Colored House’ wordt de luisteraar veertig minuten toegezongen door de lome stem van Matthew, begeleid door zomerse gitaarpartijen en dito ritmes. Hier en daar iets té loom, zoals in het voortkabbelende ‘Assistant Director’, maar overwegend erg aangenaam. Zoals het fraaie ‘Under Cover’, dat door zijn lengte (ruim zes minuten) en saxofoonsolo doet denken aan Destroyer’s ‘Kaputt’. Fijn is ook het instrumentale ‘International Date Line’, dat zich met een iets sneller ritme onderscheidt van de rest van de plaat.

De eerdergenoemde hoeveelheid aan support en variatie zorgt ervoor dat het album, ondanks zijn voortkabbelende karakter, nergens saai wordt. Zo is daar halverwege het album ‘Planet Phrom’, een cover van Peter Gutteridge (The Clean, The Chills), en lijkt ‘Sedan Magic’ wel gemaakt voor de gastvocalen van Cults-zangeres Madeline Follin. Op de mooiste track van het album laat Matthew zelfs alle vocalen aan anderen: ‘Letter of Intent’ is een duet tussen Jessa Farkas (Future Shuttle) en Ian Drennan (Big Troubles), met verder?Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never) achter de synths en Joel Ford (Tigercity, Ford & Lapatin) op bass. Refrein “I will walk with you / and you will walk with me / walking hand in hand / in concrete fantasy” onderstreept het zomeravondgevoel nog maar eens.

Ducktails heeft met?The Flower Lane een grote stap richting hoofdproject Real Estate gezet. Het muzikale brein van Matthew Mondanile, gecombineerd met een mooi aantal gastbijdragen, heeft tot een album geleid dat gedurende de wintermaanden voor voldoende herinneringen aan zomeravonden zorgt. Hele lome zomeravonden, dat wel.

Je kunt geen reactie achterlaten.