Jamie Lidell – Jamie Lidell

Door Tim van Meurs 23 februari 2013 Reacties staat uit voor Jamie Lidell – Jamie Lidell

Noem de naam Jamie Lidell en de kans dat iemand ‘Another Day’ of ‘Multiply’ gaat zingen is zeer aanwezig. Niet heel gek, aangezien deze nummers overal waar mogelijk volledig doodgedraaid zijn. Op basis van deze twee hits zal niemand ook verwachten dat de maker ervan een achtergrond heeft in de technoscene. Luisterend naar zijn debuut en zijn vierde album Compass wordt wel duidelijker dat de excentrieke Brit toch niet een volledig op soul/jazz/funk-gerichte opvoeding heeft genoten.

Ook op album nummer vijf, simpelweg Jamie Lidell genoemd, wordt er flink geflirt met elektronische muziek. Vanaf het begin van het album is de richting al duidelijk; jaren tachtig-synths maken op de eerste twee albums al direct de dienst uit. Maar ook andere vormen van elektronische invloeden komen voorbij; zo valt op ‘So Cold’ zelfs een dubstep-achtig outro te horen. Kortom; de lijn die tijdens Compass werd ingezet, de lijn die zich afzette van het poppy geluid van Jim, wordt nu weer gevolgd. Waar het derde album nummer voor nummer toegankelijkheid uitstraalde, zit nummer vijf weer vol met gekkigheid. Het album zit wel als vanouds weer vol met? energie en songs die laag voor laag worden opgebouwd.

Lidell had beloofd om met Jamie Lidell weer meer terug te keren naar zijn roots, maar dit is op enkele nummers na niet helemaal gelukt. Wat we wel te horen krijgen zijn vooral nummers die een combinatie van de beste punten van de vorige twee albums lijken. Zo nu en dan heerlijk ongrijpaar (‘What A Shame’, ‘Why Ya Why’) en andere keren weer toegankelijk en hitlijstwaardig (‘You Naked’).


 

Je kunt geen reactie achterlaten.