Moke @ Rotown, Rotterdam

Door Wim Barzilay 23 februari 2013 1

In het najaar van 2012 is Moke gestart met een clubtour door Nederland ter promotie van het derde album Collider. Collider betekent ‘deeltjesversneller’. “11 gloednieuwe songs, die meer kleur uitstralen dan voorheen”, valt te lezen op de website van Moke. En ook? “We zijn erachter gekomen dat Moke veel meer kleuren heeft in z’n sound dan we dachten”. Een band is meer dan de som der delen en dat is bij Moke ook zo. Zet deze vijf muzikanten bij elkaar en je krijgt de unieke Moke-sound. Muziek als wetenschap zou je bijna gaan denken.

In het begin van haar carrière in 2006 stond Moke voor het laatst op een Rotterdams podium, in het inmiddels opgedoekte Nighttown (later WATT). Voor Moke zijn kunsten vertoont mogen we eerst nog genieten van de Rotterdamse singer-songwriter Ivo Gleeman , die in ieder geval een overtuigende presentatie neerzet, maar muzikaal gezien niet zo heel verrassend is.

Ivo Gleeman

Moke opent de show met een drietal tracks van het nieuwste album: ‘Tears’, ‘Burning the Ground’ en ‘I’ve got Silence You’ve got Soul’. Indruk maakt het zeker, het zijn stuk voor stuk pakkende songs, waarin muzikaal veel spannends gebeurt. Anders dan we van Moke gewend zijn, maar zeker niet minder. Opvallend is verder dat de stem van de zanger/gitarist soms veel gelijkenis heeft met die van Robbie Williams, dit komt het sterkst naar voren in ‘Opening Up’, en ‘Scratch Marks’.

Moke

In de set die gespeeld wordt is er ook ruimte voor de hitsingles als ‘Last Chance’ en ‘Switch’. ?Het teken voor het publiek om zich ook te laten gelden, dit gebeurt ook bij ‘Sing On’, waar er volop mee wordt gezongen en uitbundig geklapt. Een beetje zoals bij het optreden van U2 in de Kuip bij ‘How Long To Sing This Song’.

In de toegift zien we allereerst Felix Maginn een solo-optreden doen met het David Bowie-nummer ‘Survive’, en het dak gaat er helemaal af als ‘Here Comes the Summer’ voorbijkomt. Het slot is voor ‘The Long Way’ dat eindigt met een echt geweldige?gitaarsolo van Phil Tilli.

Moke

Moke heeft een goed nieuw album afgeleverd, dat live nog beter klinkt. Een gedurfde stap voorwaarts omdat ze hiermee van het geijkte pad zijn afgestapt, maar wel een die ze waarschijnlijk weer wat verder kan brengen.

Moke


Eén reactie »