City Reign – Another Step

City Reign - Another Step(Album – Car Boot Records) Wanneer je uit Manchester komt is het onmogelijk om muziek te maken en niet be?nvloed te worden door bands uit de “Madchester” tijd zoals?The?Smiths?en Oasis. Ook de Britse band City Reign ontkomt hier niet aan. Sterker nog, op hun eerste volledige album Another Step omarmen ze hun rijke verleden. Eerder al bracht het viertal een EP uit op hun eigen label Car Boot Records. Toen al waren de invloeden duidelijk te horen, maar misten de opnames een goede productie.?Dit keer?namen ze dan ook een producer in de arm die ze meenam naar Salford’s Sacred Trinity Church. Dat is een erg goede keus geweest, ook al is het duidelijk dat de band graag veel in eigen hand houdt.

De productie is dan ook dik in orde. De partijen klinken helder en er is niet geprobeerd het geheel onnodig op te poetsen en alle imperfecties weg te werken. Hierdoor is het resultaat een lekkere gitaarplaat met de aangename, ietwat nasale zangstem van Chris Bull. Op de single ‘Making Plans’ is duidelijk te horen dat de band goed in staat is compacte nummers te schrijven met aanstekelijke gitaren, stuwende drums en speelse koortjes. De plaat staat vol met dit soort typsiche britpopnummers. Af en toe komt er ook een melancholisch nummer zoals ‘The Line’ voorbij, waarbij de associatie met REM snel gemaakt is.

‘Retaliate’ is de vreemde eend in de bijt. Een rustig en gevoelig liedje compleet met strijkers. Maar het misstaat totaal niet en geeft aan dat de band nog meer in huis heeft. Daarna worden juist even alle registers opengetrokken met ‘See What It’s Worth’ en ‘Stay Where You Are’, waarin het grote gebaar niet wordt geschuwd. Hierin kruipen ze dicht tegen hun illustere stadsgenoten Oasis aan, zonder direct een kopie te willen zijn. ‘Anyway, Anywhere’ is uiteindelijk de waardige afsluiter met een ware explosie van gitaren en drums.

Wat vooral opvalt is de overtuiging en het plezier in hun spel. Deze “Madchester”-waardige plaat is de vrucht van jarenlang keihard werken, spelen in kleine zaaltjes en schaven aan de nummers en hun geluid. Zo speelden ze al eens een paar keer in ons land, de laatste keer in het knusse Winston Kingdom in Amsterdam. Met dit album op zak moeten de grotere zalen in het bereik komen. Another Step is dus niet zomaar een volgende stap, maar City Reign maakt hier een reuzensprong.