Komatsu @ Altstadt, Eindhoven

Met een hoop sneeuw op de straten is het natuurlijk even doorzetten om in Eindhoven te belanden, maar in de Altstadt staat een bandje dat zeker de moeite waard is.?Komatsu?heeft namelijk het releasefeest van de eerste full-length vandaag met twee opwarmers vooraf.

Daarvan is?Kaligoh?dan ook zeker de moeite waard. Duistere atmosfeer en enorm strak gespeelde post-metal zorgen ervoor dat de voorheen rondhollende en springende kinderen van de bandleden muisstil voor het podium zitten toe te kijken. Uitzondering is één jonge held die zijn devil horns omhoog houdt. Kaligoh speelt vandaag voor de tweede keer live en heeft ook een klein feestje met de release van hun eerste ep. Deze is verkrijgbaar op een stuk hout. Dat is geen grap overigens. De band speelt verbluffend goed en weet de onheilspellende sfeer van black metal te combineren met de uitgesponnen, hypnotiserende kracht van drone doom. Aanrader, dit Eindhovense viertal.

image

Kaligoh

Vervolgens komt er kort een bedankje van de band die vandaag het feestje organiseert voor de betrokkenen met de opnames, onder andere Theo van Rock (die met de groten der aarde al platen opnam) en?Igor van Vijfeyken die de toffe hoes ontwierp. Een sympathiek moment dat de gezellige sfeer niet misstaat. Jammer genoeg zijn er soms bands op de bill die niet echt weten te scoren.?Brassum?lijkt slachtoffer te zijn van of dat, of etenstijd, want het publiek lust er eigenlijk geen pap van. De vuige stonerrock die wat trekjes van stadionrock en grunge heeft sluit niet echt aan bij de voorgangers. De frontman lijkt er een show van te willen maken, maar het ontbreekt aan elke charme bij de band, die overigens keihard werkt op het podium. De stilte die valt na het sneuvelen van een snaredrum was eigenlijk wel tekenend.

Brassum

Brassum

Komatsu?behoeft geen introductie, maar ik doe het toch. Een jaar of 2,5 geleden stond ik voor ROAR E-Zine in dezelfde zaal, met ondergetekende fotograaf voor de presentatie van deze band. Dat was indrukwekkend genoeg om Komatsu mijn Sound of 2011 te noemen. Helaas duurde het nog een jaartje of twee voordat ‘Manu Armata uitkwam. Het viertal was toen al vooral een liveband en dat is het nog steeds. Waar het album vrij netjes klinkt, is het live gewoon een bulldozer. Wat vooral opvallend is en erg leuk is aan de sound van de drie heren en dame is hoe er een stukje psychedelische rock in terugkomt, een beetje rauwe punkrock en het ram en beukwerk van Repomen. Een mooi eclectisch geheel wat vanavond ook maar weer eens naar voren komt. Het plezier van de band spat van het podium af en een stevige en strakke, maar wat korte show wordt gespeeld. Houd ze hongerig, moet men gedacht hebben, en dat is zeker gelukt.

Komatsu

Komatsu


Tekst: Guido Segers
Fotografie: Paul Verhagen