The Mahones – Angels & Devils

?(Album – ?Bertus) Deze band begon ooit als een eenmalige grap voor St. Patricksday, maar The?Mahones is inmiddels al zo’n 22 jaar en negen albums verder. De band verloorop tragische wijze haar bassist, ter wiens ere de Joe Chithalen Memorial Musical Instrument Lending Library opgericht werd. Angels & Devils?is het negende album, ?nadat er zelfs een tribute voor de band uitkwam.

Deze jongens maken het soort heerlijke folkpunk die we graag associ?ren met Dropkick Murphys en Flogging Molly. Deze Canadezen doen echter meteen denken aan Neck en landgenoten The Real McKenzies dankzij de heldere, continue stroom aan muziek die je door nummers als ‘Shakespeare Road’ en ‘Angels & Devils’ heen sleept. Op het eerste van die twee nummers doen overigens Jake Burns (Stiff Little Fingers) en Greg Keelor (Blue Rodeo) mee. Nadrukkelijke Ierse elementen en zangstijlen komen naar voren op bijvoorbeeld ‘Spanish Lady’, waar Ken Casey van Dropkick Murphys een stukje op meezingt. Het geroffel op een bodhran en de veraf klinkende schreeuwen ?op de medley ‘Cruel Of Turf/ The Pigeon On The Gate/ The Battle Of Aughrim’ doen erg aan oer-folkpunkers Pogues denken, met een stuk magistraal vioolspel overigens.

De mannen laten horen meer folk te maken dan punk. ‘Angel Without Wings/ Merry Christmas Baby’ is daar een mooi voorbeeld van, met een kleine knipoog naar ‘Fairytale Of New York’. De ondersteunende dame is Felicity Hamer (United Steelworkers Of Montreal,?Filly and The Flops), die een goede combi is met zanger Finny McConnell. Dezelfde frontman laat ongeveer zo te kunnen klinken als The Boss op ‘The Waiting’, een prachtige rocksong, met de oude punker Burns uit Noord-Ierland op gitaar nogmaals. ‘King of Copenhagen’ en ‘Past The pint of No Return’ laten horen dat de band het prima zonder hulp kan het ook luchtig te weet te houden. Dit deel van de plaat wordt weer met een medley afgerond, die iets minder Iers klinkt.

‘Whiskey Train’ heeft?Rene D la Muerte en Colin Irvine van The Brains op gitaar en zang, waardoor het nummer meer bluegrass/country klanken kent. Het is daarin wel een lekkere song die weer breekt met het vorige deel van het album. Dat blijkt ook op de daaropvolgende songs ‘The Revolution Starts Now’ en ‘Makes No Sense At All’. Beiden zijn meer die protest songs die invloeden als The Clash en Social Distortion verraden. Afsluiten doet de band met ‘Tin Soldiers’, een tribute aan Stiff Little Fingers. Dit album laat horen waarom deze mannen in 2011 nog tot beste punkband uitgeroepen werden. Het laat een ongelooflijke variatie horen en dat ook op een prima manier.