Floods – s/t

Floods_DigitalCover(Album – Small Town Records) St. Albans is de thuishaven van Enter Shikari, dat?Floods?ook daar haar oorsprong heeft is dan ineens niet zo verwonderlijk. Het vijftal heeft een tikje meer hardcore-invloeden op haar titelloze debuut, maar de overeenkomst moge duidelijk zijn. De band doet het zonder synths en keys, maar klinkt even strak en feestelijk.

Strakke post-hardcore maken de mannen, die bijzonder netjes gepolijst klinkt. ‘Black Waves’ en ‘Snake Eater’ doen je toch echt even de liner notes checken of er niet iemand toch wat elektronica doorheen gesmokkeld heeft. Cleane vocalen die wel heel erg clean klinken begeleiden de muziek, waar je eigenlijk niet op kunt stil blijven staan.

Op nummers als ‘Hollowed Words’ hoor je hectisch gitaarwerk over een door pulserende ritmesectie, met af en toe hardcore-vocalen, woest geschreeuwd. Lekker los kan ook, op ‘Jamie Tatlow’ spat de furie er vanaf, hoewel er dan ook een vlak stuk muziek volgt waar het even inzakt, waarna de band weer versneld. Op die rustmomenten laat de band de emotie naar voren komen. Een instrumentaal nummertje, wat een beetje metal ballade overkomt onderbreekt de plaat nog even.

Helaas hoor je ook vrij snel aan deze band iets heel bekends en dat is het post-hardcore-geluid waar al enige jaren meer dan genoeg van uitgebracht wordt. Oké, er zitten wat rauwere vocalen in, maar het opgepoetste, gelikte geluid met de afgemeten balans tussen clean en ruw kennen we onderhand wel. Rocksound noemde ze nog band van de week, ik noem het de band van gisteren.