STRP Festival 2013

Deze week staat de lichtstad van Nederland weer in het teken van STRP Festival. Het festival dat in het Klokgebouw plaatsvindt ter ere van het jaarlijkse STRP waar kunst, technologische wetenschap en popcultuur samensmelten. Het indoor art & technology programma is samengesteld voor zowel kinderen als volwassenen. Van 1 t/m 10 maart kunnen bezoekers zich laten verrassen door technologische hoogstandjes, discussies, workshops, maar ook dampende beats. ROAR E-Zine bezoekt de Dance Night/Expo van STRP en krijgt een ambigue indruk.

De binnenkomst bij de expo zaal belooft veel goeds. De zaal is omgedoopt tot ‘STRP Light Lounge’ waar bewegende objecten zijn te vinden die je uitnodigen tot interactie. Het zijn installaties die de verbinding laten zien tussen mens en machine. Populair is de Waterfall Swing van Dash 7 Design: schommelen in een wereld van water zonder nat te worden. Ook het kunstenaarscollectief Lightup is een druk bezochte installatie, waar de bezoekers zich kunnen laten bodypainten door middel van licht. Er hangt een relaxte en goede sfeer welke later op de avond wordt opgeluisterd door de swingende Arabische klanken gemixt met electro van Cairo Liberation Front.

STRP3

Apparat

Deze goede sfeer is minder te merken in de andere twee grote zalen, waar de dj’s het publiek moeten bekoren en daar is toch het gros van het publiek voor gekomen. Met namen als Modeselektor, SBTRKT, Hudson Mohawke, DJ Shadow, Apparat, Lunice, Martyn, Mala in Cuba, Machinedrum en Eprom belooft het een goede dansavond te worden. Door de zalen die slechts half gevuld zijn en de karige aankleding, doen de immense hallen van het Klokgebouw koud en sfeerloos aan. De visuals, die je als STRP-bezoeker toch wel mag verwachten, zijn zeker in het begin van de avond ver te zoeken. Met dieptepunt DJ Shadow. Hij gaf twee jaar geleden nog een show in Nederland waarbij de visuals veel aandacht kregen, nu staat hij onderbelicht met enkel een lampje voor zijn apparatuur. Die belichting past natuurlijk wel bij zijn artiestennaam, maar het is toch jammer dat de ene zaal meer aandacht voor het oog heeft gekregen dan de andere.

STRP7

Lunice

De artiesten moeten het van hun eigen uitstraling hebben. Lunice heeft dat goed begrepen. Hij is misschien wat zelfingenomen, maar door zijn energie en passie weet hij het publiek met zijn moves volledig op te zwepen. Lunice kan het zelfs maken om te eindigen met een hit van de Spice Girls en dat hebben we op dance-avonden nog niet eerder meegemaakt. Het afgelopen jaar heeft hij veel getourd met de jonge Hudson Mohawke, die op hetzelfde podium het publiek duidelijk onder controle heeft. Zijn debuutalbum Butter dat in oktober van 2009 uitkwam, werd de hemel in geprezen alhoewel de kritiek was dat zijn nummers te fragmentarisch zouden zijn. Het staat vast dat hij durft te spelen met beats. De lage bassen beroeren het publiek en zeker wanneer de hiphop-invloeden te horen zijn gaat het publiek uit zijn dak.

STRP6

SBTRKT

SBTRKT brengt ons een mix tussen hiphop, house, dubstep en garage. De producer Aaron Jerome brengt door middel van toevoeging van poppy vocalen een welkome afwisseling. Deze gemaskerde man heeft al vele succesvolle remixen op zijn naam staan voor artiesten als Radiohead, MIA en Modeselektor. Deze laatste kan natuurlijk ook niet ontbreken op deze avond. Dit duo uit Berlijn weet ook vele stijlen aan elkaar te mixen, waar ze dan ook om bekend staan. De set is goed opgebouwd, de oudgedienden spelen goed in op het publiek dat vraagt om meer dan dampende beats.

STRP8

De visie van STRP komt niet echt overeen met de uitvoering bij deze dance night. Voor een innovatief festival als STRP is de programmering niet echt vernieuwend en experimenteel te noemen, eerder commercieel. Het is een goed programma, maar veel van hetzelfde waarbij de oude garde Modeselektor en Apparat de basis vormen en de nieuwere artiesten als Lunice en Hudson Mohawke teveel op elkaar lijken. Er zijn nummers die we vaker voorbij horen komen op deze avond. Jammer voor een festival dat zich aankondigt als podium voor pioniers in de elektronische muziek.

Tekst: Annelies Hendrikse

Fotografie: Marjolijn van Dijk