The Last Stand

(Lionsgate) “I’ll Be Back!” dat is wat we Arnold al regelmatig hebben horen zeggen. Het begint bijna 30 jaar geleden. Hij wordt de Terminator, maar schopt het uiteindelijk zelfs tot gouverneur van Californi?. Dan heeft Schwarzenegger een rol in de twee Expendables films. Vooral de sequel geeft hem meer screentime, zodat zijn oude formule van actie en humor opnieuw te bewonderen valt. Het smaakt naar meer, niet alleen voor hem maar ook voor ons als filmliefhebber. Met zijn 65 lentes zijn we dan ook blij dat de voormalige Mister Universe weer straalt op het witte doek.

the-last-stand

In zijn nieuwste film The Last Stand speelt Schwarzenegger de sheriff van het rustige dorpje Sommerton, vlakbij de Mexicaanse grens. Ray Owens en zijn ‘mannen’, met een leuke bijrol van Jackass-Johnny Knoxville, krijgen het zwaar te verduren. De gevaarlijkste drugsbaas sinds Pablo Escobar weet tijdens zijn overplaatsing te ontsnappen en komt hun kant op. Niet alleen heeft deze Cortez de nieuwste Chevrolet Corvette C6 ZR1 meegenomen, één van de agenten zit ook nog eens naast hem als gijzelaar. De FBI die onder leiding staat van John Bannister, een rol van Forest Whitaker (Ghost Dog, the Last King of Scotland) die goed op dreef is, lijkt hem niet te kunnen tegenhouden. Gelukkig is Schwarzenegger er nog!

LastStand2

Ondertussen heeft Arnie zijn eigen sores?in het altijd rustige Sommerton. Jaren geleden heeft hij de LAPD verlaten voor de nodige rust. Zijn intu?tie houdt hem echter bezig. Melk wordt niet geleverd en vreemde mannen zitten in zijn favoriete café. Een telefoontje van Bannister over de ontsnapping legt Owens dan ook rigoreus naast zich neer. ”I don’t know ?you and I don’t answer to you.”?Wat volgt is een lekkere mix van een moderne western,?Fast and the Furious?geraas en mano a mano gevechten. Honderd man neer maaien zoals in de gloriedagen van?Commando of Raw Deal?zonder zelf geraakt te worden zit er niet meer in. Gelukkig brengt Hollywood debutant Kim Ji-Woon visueel genoeg moois op het scherm. De regisseur heeft in thuisland Zuid-Korea op veel succes kunnen rekenen met films in verschillende genres zoals I Saw the Devil en The Good, the Bad, the Weird. Deze diversiteit zit ook best verweven in het verloop van the Last Stand. ??

The-Last-Stand-e1345323458324 (1)

Zoals een echte Schwarzenegger-film betaamt blijven onlogica en toevalligheden een belangrijk deel van dit soort B-films. Grappig hoe trouwens het Nederlands elftal wordt betrokken bij het hele verhaal voor een extra dosis humor. Bovendien is de ‘Austrian Oak’ nog altijd even stijf als vroeger en zal zijn dialect nooit verdwijnen. Ook niet als hij Ray Owens heet. Een hoop wordt goed gemaakt door de zelfingenomen grappen over ouderdom en rake one-liners. Het omgaan met schietijzers hoef je hem natuurlijk niet meer uit te leggen.

Vandaag?gaat Bullet to the Head van die andere actieheld, Sylvester Stallone, bij ons in première. Net als The Last Stand is deze film in de Verenigde Staten geflopt. Zou The Tomb, waar de heren samen in te zien zijn, wel enige potten kunnen breken? Hopelijk wel want Sly en Arnie verdienen niets dan respect.

Nu in de bioscoop