Lord Huron – Lonesome Dreams

LordHuronLonesomeDreamsROAR?(Album – PIAS) Toegegeven, toen we de naam Lord Huron voorbij zagen komen dachten we niet aan de sound die voorgeschoteld wordt. De atypische folk van het vijftal uit LA is namelijk bijzonder fijn. Denk hierbij niet aan groteske folkpop, Lord Huron heeft een totaal ander geluid.

Bandleider Ben Schneider zette in 2010 zijn eerste folksongs op twee solo-EP’s, maar Lonesome Dreams is zijn, en Lord Hurons, eerste langspeler. De plaat opent met sfeervolle samenzang op ‘Ends of the Earth’ en deze samenzang komt meer dan eens terug in het nummer. Het is een opener die gelijk de toon zet. Single ‘Time to Run’ heeft even nodig om los te barsten met z’n rootsy, bijna americana folktonen, maar heeft een zekere hitpotentie.

Potentie heeft bijvoorbeeld ook de titeltrack, maar dan op een andere manier. De vergelijking met Phil Collins zijn misschien vreemd, maar ook ‘Lonesome Dreams’ heeft de potentie om gemonteerd te worden onder een Disney animatiefilm. Dat geeft niet alleen goed weer hoe ‘vriendelijk’ de tracks van Lord Huron klinken, maar ook hoe verhalend de muziek is.

Het is alsof we als luisteraar op reis zijn. Langs een rivier die voor altijd door slingert, naar een bergtop waar nog nooit iemand is geweest, door de woestijn en over de zee, Lord Huron doet het allemaal. ‘Lullaby’ doet z’n naam eer aan, maar dan in positieve zin. Het bijna slaapliedje kabbelt lekker voort en zorgt voor een dromerige sfeer. Op ‘Brother’ horen we een indianenstam voorbij komen en dat deze twee tracks elkaar opvolgen is typerend voor Lonesome Dreams.

Lord Huron, overigens vernoemd naar het Huronmeer waar Schneider over uitkeek toen hij nog in Michigan woonde, komt met een werkelijk prachtige debuutplaat. Zachtmoedig, verhalend, filmisch, het zijn sleutelwoorden bij deze Lonesome Dreams en zo maakt Lord Huron nu al een van de betere debuutplaten van het jaar.