Orlando @ Paradiso, Amsterdam

Emotie. Het woord vat de cd-release van Orlando vanavond het beste samen. Of passie. In ieder geval hangt er een spanning in de lucht. Dit is misschien niet verrassend voor een debuutalbumrelease, maar blijkt vanavond van grote waarde. Tessa Douwstra overtuigt en raakt.

Na I Know Why Your House Is On Fire (Wooden Saints) komt Douwstra vandaag met een album vol met eigen werk. Op The Early Warning Company wordt zij bijgestaan door inbreng van Frank van Kasteren (gitaar), Ralf Pouw (bass) en Viktor Woudenberg (Drums). Maar wat vanavond heel duidelijk wordt is dat een deel van de kracht van Orlando te maken heeft met de blazers. In nagenoeg elk nummer wordt de band bijgestaan door blazers, bestaande uit hoorn, trombone en trompet. Deze zijn bedoeld om de afwezigheid van een toetsenist op te vullen en de sound die hierdoor ontstaat lijkt uitzonderlijk binnen de hedendaagse muziekwereld. Door dit te combineren met de geweldige en unieke stem van Tessa laat Orlando een duidelijke voetafdruk achter in je lijstje live-ervaringen.

‘Ik moet de hele tijd bijna huilen’ zijn de woorden van Douwstra na het tweede nummer ‘Monday Is For Drawing Lines’. De eerder genoemde spanning lijkt vergroot te worden door de emotie die voelbaar is bij de zangeres. Er zijn veel bekenden in de zaal en Douwstra lijkt oprecht gelukkig met haar prestatie. Dit blijkt vanavond meer dan terecht en de band weet zowel de gevoelige als de vrolijke snaar te raken. ‘Show Me Where The Bullets Go’ wordt bijvoorbeeld zeer enthousiast ontvangen en bezorgd kippenvel bij het publiek. Terwijl het meezingen van het publiek bij het laatste nummer ‘Leave A Key’ juist voor kippenvel bij de zangeres zorgt, verteld zij later.

Nadat 3FM DJ Eric Corton het eerste exemplaar van het album met een grote buiging aan de leadzangeres heeft overhandigd, wordt ‘Runaway’ van The National gecoverd. Tot slot wordt met een nieuw nummer en klein feestje genaamd ‘Clockwise’ afgerond en is het tijd voor aanschaffen en signeren. De tip is dan ook: aanschaffen, draaien en uitkijken naar de aankomende plaat van Wooden Saints. Zoals Tessa Douwstra zou zeggen: Doei!

Setlist:

 • Put Me On The Light Box
 • Monday Is For Drawing Lines
 • What Fits Like A Glove
 • Jam Karet
 • Black Light Bowling Night
 • Show Me Where The Bullets Go
 • The Early Warning Company
 • Know You Might Not
 • Three Cheers For You
 • Leave A Key

Encore:

 • Runaway (The National Cover)
 • Clockwise

1 Comment

Comments are closed.