Nachtmahr @ P60, Amstelveen

Het eerste wat opvalt is hoe rustig het in de P60 is op de avond dat de bands Lights of Euphoria, In Strict Confidence en Nachtmahr optreden. Vooral omdat Nachtmahr op het programma staat, een band die toch een groot aantal fans heeft. Het laatste optreden in Nederland was tijdens Summer Darkness in 2012 waarbij de zaal tot aan de nok toe vol was. Waar dit aan ligt is moeilijk te zeggen, maar de magere economische tijden zullen daar zeker aan bijdragen.

Lights of Euphoria
Lights of Euphoria

De avond begint met Lights of Euphoria. Gekleed in een glimmend strak pak warmt zanger?Jimmy Machon het aanwezige publiek op. De electro-industrialmuziek van de band ligt lekker in het gehoor. Machon houdt het ook lekker luchtig door uitgebreid te praten over hun werk en vorige optreden in Paradiso. Zoals zo veel voorprogramma’s is het een optreden dat niet lang in de gedachten blijft hangen. Hoewel onterecht is Lights of Euphoria snel vergeten als?binnen een half uur na hun optreden In Strict Confidence het podium betreedt.

In Strict Confidence
In Strict Confidence

In Strict Confidence heeft in september 2012 haar nieuwe album Utopia gepresenteerd. Het optreden staat dan ook in het teken van dit album. De blonde Antje Schulz op gitaar en de mooie??Nina de Lianin trekken overduidelijk veel aandacht van het publiek. Zanger?J?rg Schelte geeft de dames ook regelmatig vrij baan als hij achteraan op het podium blijft. In Strict Confidence geeft een solide show weg die heel afwisselend is.

Nachtmahr
Nachtmahr

De afsluiting van de avond wordt gevormd door Nachtmahr,?het soloproject van de Oostenrijker Thomas Rainer. Terzijde gestaan door twee in uniform geklede dames weet Rainer de zaal volledig in beweging te krijgen. Het optreden verschilt enorm van wat ze tijdens Summer Darkness hebben laten zien. Reiner is niet in een strak uniform gekleed waardoor het militaristische veel minder overkomt. Tussen die harde beats en dansbare nummers voeren de dames hun act uit die heel wat meer in houdt dan alleen maar in de houding staan zoals bij hun vorige optreden. Behalve de waterpistolen en vlaggen voeren ze een sm-act op waarbij tijdens het nummer ‘I Believe In Blood’ een tepel gepiercet wordt, tot bloedens toe.

Nachtmahr
Nachtmahr

Reiner weigert tegen het einde van het optreden het podium te verlaten om zich over te laten aan het spel van de toegift. Nee, zegt hij, daar doen we niet aan en we gaan gewoon door. Of dit aan het ontbreken van een volle zaal ligt is niet duidelijk, maar Nachtmahr laat zich niet door zo weinig publiek be?nvloeden. Zoals Reiner later tegen me vertelt: iedereen heeft entree betaald, dus de mensen die er zijn verdienen gewoon een goede show. Hij heeft helemaal gelijk.