Spinvis @ Muziekgebouw, Eindhoven

Justine Keller, wie is dat eigenlijk? Tijdens de theatertournee rondom Spinvis’ laatste meesterwerk Tot Ziens, Justine Keller komen we meer te weten over deze mysterieuze figuur, middels ‘gevonden’ brieven van, aan en over mevrouw Keller. Het overkoepelende thema – brieven, die een portret vormen van deze vrouw – levert zowel vragen als antwoorden op. “Alsof een polaroidfoto zich in onze handen ontwikkelt, komen we stapje voor stapje iets dichterbij zonder ooit alles te weten te komen”. En zo geschiedt.

Niet dat er vanavond alleen voorgedragen brieven voorbij komen. Erik ‘Spinvis’ de Jong heeft zijn vast liveband meegenomen, maar verschillen met de club- en festivalshows van het afgelopen jaren zijn er wel degelijk. De set rockt minder, is wat kunstzinniger en veel nummers zijn in een nieuw jasje gestoken. Het totaalplaatje wordt compleet met een sfeervolle brief als decor.

Er komen tijdens de show voornamelijk liedjes voorbij van Tot Ziens, Justine Keller. ‘Oostende’ wordt akoestisch gespeeld, het verstilde ‘Jij Wint’ blijft moeiteloos overeind en ‘Club Insomnia’ krijgt een gejaagde folk-uitvoering die wel wat van Woven Hand weg heeft. Ook komen het vergeten ‘Weekend naar Lascaux’ en ‘Daar Zat Een Sneeuwwit Vogeltje’ van Walla Kristalla (het kinderliedjesproject van hoogzwangere celliste Saartje van Camp) voorbij. Het publiek in de kleine zaal van het Muziekgebouw vindt het allemaal prima en is muisstil. Hierdoor vallen het kraakheldere bandgeluid en de loepzuivere samenzang extra op.

De band is uitstekend op elkaar ingespeeld, het speelplezier druipt van het podium af en de teksten blijven niet minder dan briljant. Maar zoals De Jong zelf ook aangeeft staat deze avond geheel in de traditie van het theater. Er is genoeg ruimte voor de geweldige praatjes van Erik en ook wordt de band keurig voorgesteld. “En dit is Lucas. Over vier jaar ken ik hem langer, dan dat ik hem niet ken”.

De voorstelling zit vanavond vol met kleine details die voor verassingen zorgen. Spinvis blijft een van de beste Nederlandse liveacts, één waarbij je altijd waar krijgt voor je geld. Dat verdient een staande ovatie. En – jawel – die krijgt de Spinvis band dan ook. “Geheel in de traditie van het theater”.

Setlist:

 • ‘Begin Oktober’
 • ‘Het Voordeel Van Video’
 • ‘De Grote Zon’
 • ‘Weekend Naar Lascaux’
 • ‘Jij Wint’
 • ‘Club Insomnia’
 • ‘Daar Zat Een Sneeuwwit Vogeltje’ (Walla Kristalla cover)
 • ‘Oostende’
 • ‘Dagen Van Gras, Dagen Van Stro’
 • ‘We Vieren Het Toch’
 • ‘Limonadeglazen Wodka’
 • ‘Koning Alcohol’
 • ‘Kom Terug’
 • ‘Tot Ziens, Justine Keller’

Toegift:

 • ‘Ronnie Knipt Zijn Haar’
 • ‘Voor Ik Vergeet’
 • ‘Astronaut’