I Am Kloot @ Paradiso, Amsterdam

John Bramwell oogt ontspannen: met zijn rechtervoet op een lege bierkrat en een beker Cola in zijn linkerhand, kijkt hij glimlachend de grote zaal van Paradiso in. “Cheers!” roept hij vrolijk, om er snel wat minder brave woorden aan toe te voegen. Vanavond is hij met zijn band?I Am Kloot?in Amsterdam ter promotie van het onlangs verschenen album?Let It All In.

Het zesde album alweer, van de band die in 1999 in Manchester werd opgericht. Als trio weliswaar, maar live door een pianist en blazer aangevuld tot vijftal. Bij het eerste nummer is ook meteen duidelijk waarom: waar we I Am Kloot vooral kennen van intieme popliedjes, wordt vanavond begonnen met ‘These Days Are Mine’ van de laatste plaat. Een vol bandgeluid galmt door de zaal, die even onder de indruk is van deze bombastische entree. Als vervolgens direct klassieker ‘Northern Skies’ wordt ingezet, heeft John alle aanwezigen in zijn greep.

Vanavond komt ruim de helft van?Let It All In voorbij. Niet dat het nieuwe album niet kan bekoren, maar al dat nieuwe werk laat de gedachten meerdere malen afdwalen. Saai? Nee, geen moment. Het ontbreekt hier en daar alleen aan een scherpe uithaal, een rauw randje om de tragische teksten verder je ziel in te boren. Een kritische noot op een verder prima optreden, dat naar het einde toe excelleert. John speelt twee nummers solo, waarna de setlist wordt afgesloten met indrukwekkende uitvoeringen van ‘Lately’, ‘Radiation’ en ‘Proof’. Stuk voor stuk raak, waarna de band onder luid gejuich het podium verlaat.

Vooraan schrijft een fan snel een request op de setlist. Afgaande op eerdere setlists van deze tour krijgen we nog een flinke toegift, maar I Am Kloot houdt het vanavond opvallend kort. Alleen oudje ‘From Your Favorite Sky’ wordt nog ten gehore gebracht, waarna tot verbazing van alle aanwezigen de Britten opnieuw het podium verlaten. Geen comeback, niet eens het mooiste nummer van de nieuwe plaat (‘Even The Stars’), dit was het. Een fraai optreden, dat uiteindelijk vooral naar meer smaakt.