And So I Watch You From Afar – All Hail Bright Futures

ASIWYFA-All-Hail-Bright-Futures-Cover-e1355751082535(Album – Sargent House/Suburban) Het is één van de favorieten op de redactie, het Noord-Ierse And So I Watch You From Afar. Ontelbare keren hebben we de band aan het werk gezien en de releases van de band konden allemaal op hoge scores rekenen.? De band is nu toe aan haar derde?full-length in vijf jaar en deze luistert naar de titel All Hail Bright Futures.

De plaat begint met een heuse introductie, ‘Eunoia’, alvorens het geweld in ‘Big Things Do Remarkable’ losbarst. De eerste riffs zijn echter zo imponerend dat het nummers zelfs zonder die intro heel veel indruk maakt. Opvallend is het vrolijk te noemen gitaargeluid, een gevoel dat de gehele plaat aanwezig is.

Dit is de eerste plaat waar we ginger krullebol Tony Wright niet op horen, hij stapte in 2011 uit de band en werd vervangen door Johnny Adger. Noem het toeval of niet, maar de band lijkt tegenwoordig met een veel breder kleurenpalet te werken. De sound is veel breder uitgesponnen. Het rustige begin van ‘The Stay Golden’ of het trompetje later in hetzelfde nummer bijvoorbeeld. Maar ook de Caribisch aandoende geluiden tijdens ‘Rats on Rock’, de vocale experimenten in de intro van ‘Ka Ba Ta Bo Da Ka’ en de surfer klanken op de titeltrack: And So I Watch You From Afar doet het allemaal net even anders.

Ook anders dan voorheen: meer vocale capriolen in de nummers. Het gaat namelijk verder dan het sfeervolle achtergrond geschreeuw op voorganger Gangs. Ten eerste ligt het zangwerk veel meer aan de oppervlakte en ten tweede zijn er zelfs voorzichtige koortjes te ontdekken.

Verwacht nu niet een totaal ander band geluid, And So I Watch You From Afar is en blijft de band van de grote en imponerende riffs, de moddervette bassgrooves en duizelingwekkend drumwerk, maar het wordt op All Hail Bright Futures allemaal wat anders geserveerd. En hoe! De band weet te verbazen en te verrassen met een zeer vrolijke plaat, eentje waar het speelplezier vanaf spat. Dat het allemaal wat minder luid is, is helemaal niet erg want catchy is het album zeker.