Foals @ Paradiso, Amsterdam

Ruim twee jaar na het concert in de Melkweg keert Foals terug naar Nederland. Het math rock-vijftal uit Oxford heeft dit jaar haar derde album Holy Fire uitgebracht, waar lovende kritieken over werden geschreven. De band rond zanger Yannis Philippakis komt nu haar heilige vuur ontsteken in de voormalige kerk die Paradiso is. Het concert is al tijden uitverkocht, en vanavond is het eindelijk zover.

Opener van de avond is een band van de andere kant van de aardbol. Het Australische Jagwar Ma staat hier niet toevallig: Jono Ma heeft eerder met Foals gewerkt en zijn broer Dave Ma maakt video’s voor de band. Jono vormt een duo met zanger Gabriel Winterfield en samen verkennen ze de scheidingslijn tussen rock en rave. De balans slaat vanavond vooral door naar rave: Paradiso wordt omgetoverd in een technoclub met een indrukwekkende lichtshow. De set begint met tropische vogelgeluiden die overgaan in een harde beat met een diepe bas, en Paradiso staat al snel te dansen. Ook Jono, Gabriel en hun bassist dansen vrolijk mee, wat erg aanstekelijk werkt. Gabriels herhalende, echo?nde vocalen galmen door de ruimte en zorgen samen met Jono’s laptopbeats en -samples voor een fijn psychedelisch dansfeestje. Er zijn veel rock/electro-bandjes, maar dit is duidelijk een van de betere. Binnenkort staat Jagwar Ma op London Calling en het is zeker aan te raden ze daar te gaan bekijken.

De zaal staat inmiddels stampvol en de temperatuur stijgt snel. Foals komt op na een bezwerend intro met flikkerende lichten. Gitarist Jimmy Smith springt als eerste de planken op en begint met Holy Fire-albumopener ‘Prelude’. De rest van de band, vooral Yannis, wordt ook met veel gegil ontvangen en het publiek staat eigenlijk meteen te dansen. Ook bij het tweede nummer, ‘Olympic Airways’, schreeuwt iedereen luidkeels mee. De zaal is enthousiast, maar de band is dat ook. De vijf stralen een aanstekelijke energie uit, waarmee ze het vuur in de zaal nog verder aanwakkeren. Er ontstaan moshpits, mensen springen op en neer en zingen ieder woord mee.

De set concentreert zich vooral op nummers van Holy Fire, die live prachtig uit de verf komen. Toch wordt ook eerste album Antidotes niet vergeten en kunnen die nummers, samen met Holy Fire-hit ‘My Number’, op een heleboel gestuiter rekenen. Gelukkig zijn er ook rustpunten tijdens het optreden, zoals ‘Spanish Sahara’ dat de kolkende mensenmassa tot kalmte brengt na het explosieve ‘Providence’.

Het is vanavond vooral feest. Mensen crowdsurfen en ook Yannis duikt een aantal keren in het publiek. De fenomenale lichtshow doet er nog eens een schepje bovenop, en het publiek geniet met volle teugen. Af en toe is het publiek zelfs iets té enthousiast: men klapt druk door Foals’ kenmerkende subtiele gitaarlijntjes heen en dat is jammer. Over-enthousiasme valt het publiek echter niet te verwijten: Foals is ongelooflijk goed en sleurt je mee haar vuur in.

De gitaarlijntjes bouwen op tot ze ontaarden in een climax van uitgesponnen chaos, zoals bij ‘Balloons’ waar flink geragd wordt en drummer Jack Bevan schittert. Ook het op de plaat toch ietwat ingehouden ‘Electric Bloom’ krijgt live een chaotische uitvoering waarbij de hele zaal het refrein ‘It’s just another hospital!’ meeschreeuwt. Na dit nummer verdwijnt de band van het podium, maar het klappen en schreeuwen blijft onverminderd doorgaan.

Yannis en Jimmy keren terug voor het rustige ‘Moon’, waarbij een brede groene laser en een rookmachine voor een hypnotiserend groen wolkendek zorgen boven onze hoofden. Maar een feestelijke avond moet feestelijk afgesloten worden, en daarom vuurt Foals het stevig rockende ‘Inhaler’ op ons af, waarbij de complete zaal in een moshpit verandert. Laatste nummer is het briljante ‘Two Steps, Twice’, waarbij het publiek nog één keer mag springen en dansen. Dan dooft het heilige vuur toch echt en kan Paradiso bezweet en gelukkig terugkijken op een ontzettend goed concert. Hier staat een band op de toppen van haar kunnen. Het moet wel heel gek lopen, willen ze niet een paar grote tenten gaan afbreken op de zomerfestivals.