Yo La Tengo @ Paradiso, Amsterdam

Een liveshow van Yo La Tengo is net zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland. Niet alleen heeft de 29-jarige cultband inmiddels honderden eigen nummers, ook heeft het trio dat bestaat uit echtpaar Ira Kaplan/Georgia Hubley en bassist James McNew een belachelijk groot repertoire aan covers. Het maakt dat een Yo La Tengo-setlist nooit vast staat. Ook nu niet, in een zo goed als uitverkocht Paradiso, waar de band niet één maar twee sets speelt.

Wanneer de klok half negen slaat, staat de band keurig op de planken van de voormalige Amsterdamse kerk. De eerste set die vanavond op de planning staat, wordt akoestisch gebracht. Hetgeen uitstekend de sfeer vangt van het merendeel van de in januari verschenen prachtplaat Fade. Het trio opent met single ‘Ohm’ dat beheerst en verstild gebracht wordt. Het legt Paradiso direct het zwijgen op. Enkel het geluid van een paar vallende plastic bierbekertjes klinkt door de muziek heen.

Na negen nummers verdwijnt de band plots van het podium. Maar – zo verzekert Kaplan ons – “don’t worry, we’ll come back”. De lichten gaan aan en drie roadies? verbouwen het podium. Veel bezoekers gaan een biertje halen of een kijkje nemen bij The Men die ondertussen doodleuk doorgaan met de hard rockende set die ze in de kleine zaal spelen. Zo hint de sfeer van het concert opeens naar dat van een festival. Z odirect gaat de hoofdact spelen, maar die hebben we 25 minuten geleden ook al gezien.

Als Yo La Tengo het podium opnieuw betreedt voor een elektrische set, lijkt het publiek even uit de ‘vibe’ van het concert. Toch volgen er veel mooie momenten in deze experimentele en rockende tweede helft. In ‘Sudden Organ’ en ‘Double Dare’ laat Yo La Tengo zich van haar vreemde kant zien en in het fabuleuze, instrumentale gitaarnummer ‘I Heard You looking’ laat Ira zien waarom hij nog steeds een van de beste gitaristen uit het indielandschap is. Maar ook volgen lieve luisterliedjes als ‘Stupid Things’ en ‘Is That Enough’ van Fade.

Wanneer de band na een rockende versie van ‘Ohm’ en het eerder genoemde ‘I Heard You Looking’ tweemaal terug komt voor een toegift is het duidelijk. Er staat vanavond een band met meerdere gezichten en drie fantastische muzikanten op het podium. Ondanks de wat onhandige ‘pauze’ midden in de set, zet Yo La Tengo vanavond een beest van een show neer, die tegen de drie uur aantikt. Wanneer komen ze weer?

Setlist

Akoestisch

 • ‘Ohm’
 • ‘Swing For Life’
 • ‘The Summer’
 • ‘Paddle Forward’
 • ‘I’m On My Way’
 • ‘The Point of It’
 • ‘Cornelia And Jane’
 • ‘I’ll Be Around’
 • ‘Decora’

Elektrisch

 • ‘Stupid Things’
 • ‘Here To Fall’
 • ‘Sudden Organ’
 • ‘Pablo And Andrea’
 • ‘Is That Enough’
 • ‘Before We Run’
 • ‘Double Dare’
 • ‘Sugarcube’
 • ‘Ohm’
 • ‘I Heard You Looking’

Eeste toegift:

 • ‘Halloween’ (The Dream Syndicate cover)
 • ‘Detouring America With Horns’
 • ‘Hanky Panky Nohow’ (John Cale cover)

Tweede toegift:

 • ‘Get Down’ (Half Life cover)
 • ‘Andalucia’ (John Cale cover)