Dog is Dead @ Rotown, Rotterdam

Afgelopen zaterdag vond in Rotown de eerste internationale headline tour plaats van Dog is Dead. Vijf ‘merry men’ uit Nottingham waarvan de toetsenist een Beach Boys-shirt aan heeft en de saxofonist rondloopt met een Funkadelic-shirt. Melodieuze samenzang en funky, zomerse ritmes zijn vanavond terug te horen. Dog is Dead (naam is last-minute ontstaan tijdens een talentenjacht op school) speelt een bondige set waarin de songs van hun eind vorig jaar verschenen debuut All Our Favourite Stories voorbijkomen.

Het publiek dat overwegend uit meiden bestaat danst vrolijk rond. De jongens op het podium, die niet veel ouder zijn, hebben er duidelijk zin in. ”It’s so great ?to be back in your lovely city at this wonderful venue!”, vertelt frontman Robert Milton. Zelfs het naastgelegen restaurant wordt geprezen om zijn heerlijke hamburgers. De sfeer zit er goed in, Rotown is goed gevuld. De buzz rondom de band blijft groeien. Vorig jaar stonden ze in Rotterdam, als voorprogramma van Morning Parade. Begin maart deden ze onze hoofdstad aan als supportact van Two Door Cinema Club. De invloeden van deze bands zijn terug te horen maar heeft niet alleen een positief effect. Ze lijken net als hun Engelse collega’s te kiezen voor een omvangrijkere sound dat plaats maakt voor de spannende tempowisselingen en divers gebruik van instrumenten.

Oudere singles als het onstuimige ‘Two Devils’ of ‘Glockenspiel Song’ met een verfrissend saxofoongeluid laten het ‘originele’ geluid van de band horen en gaat spontaan over in een stukje onvervalste AC/DC. ”You guys like rock music ?!”, vult de saxofonist aan die vervolgens zijn basgitaar oppakt. Tijd voor de toekomstige single, ‘Do the Right Thing’. Startend met een lekker bassloopje en kalm gitaarspel dat versnelt in Strokes-achtig getokkel. De samenzang en de hooks zijn er nog maar het geheel klinkt wat inspiratieloos. Dan krijgen de bonustracks van het debuut meer aandacht. Zo heeft ‘Burial Ground’ een interessante drumpartij en blijft de algehele sound in hogere sferen. Net zo sfeervol is ‘The Well’ tijdens de encore. Zanger Milton begint solo op gitaar, drummer Daniel Harvey verschijnt even later en slaat afwisselend op bassdrum en beatring. Uiteindelijk komen de andere bandleden erbij, voordat het vijftal muziek gaat maken staan ze achter hun frontman en zingen in koor. Galmende klanken krijgen de zaal even stil.

Afsluiten gebeurt met de single ‘Teenage Daughter’, een plaat die zijn weg ondertussen heeft gevonden op 3FM. Het radiostation dat heeft meegeholpen om Morning Parade in ons land te introduceren maar na een of twee singles plaats heeft moeten maken voor de ‘next best thing’. Hopelijk blijft Dog is Dead een lief, speels hondje en willen ze niet direct veranderen in een circushond.

 

1 Comment

Comments are closed.