Herrek – Waktu Dulu

HerrekWaktuDuluROAR?(Album – Snowstar Records) Wij Nederlanders kennen Groninger Gerrit van der Scheer wellicht het beste als ex-lid van bands als Adept, Bonne Aparte en Luik, maar in Indonesi? kent men hem vooral als Herrek omdat ze ‘Gerrit’ gewoonweg niet uit konden spreken. Hij groeide tot z’n negende levensjaar daar op. Onder deze naam brengt hij een soloplaat uit, eentje die de titel Waktu Dulu mee heeft gekregen, wat zoveel betekend als ‘vroeger’. Nu lijkt de thematiek vrij logisch; Waktu Dulu is een plaat vol herinneringen aan Indonesi? en een plaat vol melancholie.

Albumopener ‘Rain’ begint met natuurgeluiden, maar we horen krekels in plaats van de wellicht meer voor de hand liggende regengeluiden. De sfeervolle slowcore ontvouwt zich langzaam, het tekent traag een landschap voor je uit.? Het lijkt erop dat Van der Scheer de sfeer uit onze voormalige kolonie heeft willen meenemen en dat op meerdere manieren. Van omgevingsgeluiden en subtiele instrumentale hints tot teksten die overduidelijk door z’n jeugd zijn be?nvloed.

Maar wat dacht u van de vocale bijdragen op ‘Drown’, wat bijna als klaaggezang overkomt, de subtiele elektronica en spookachtige vocalen op ‘Tiger Eyes’, het meest uptempo nummer van de plaat. Binnen de lijnen van zeven nummers vertelt Van der Scheer zijn verhaal. Soms afstandelijk en cryptisch, soms lijkt hij dichterbij de mensen te staan (‘My People’) . De plaat heeft met net geen half uur een korte speelduur en het is soms wat lastig om de aandacht erbij te houden tijdens de tweede helft, maar het is een indrukwekkend debuut geworden. Zoals eerder geschreven is Van der Scheer ook bekend van Luik, een andere slowcore-act. Muzikaal liggen deze twee acts redelijk op één lijn, al beschikt Herrek door de Indonesische invloeden wel wat meer over een eigen smoelwerk.