Gallops – Yours Sincerely, Dr. Hardcore

Gallops(Album – Bertus) Wrexham is de grootste stad van het noorden van Wales, er wonen ruim 42.000 mensen. Vier van deze mensen richtten eind 2007 Gallops op, maar het duurde even totdat de eerste volledige studioplaat uitkwam. Eind 2012 lag Yours Sincerely, Dr. Hardcore in eigen land in de schappen, nu ook eindelijk in Nederland.

De muziek van het viertal past moeilijk in een hokje en deze full-length is dan ook een ware muzikale reis voor de luisteraar. Albumopener ‘Astaroth’ zet de toon met futuristische elektronica om uit te monden in een post-rock-climax. En dan hebben we nog maar drie minuten gehad. Gallops maakt het de luisteraar niet makkelijk. Qua percussie is de band all over the place, het geluid is namelijk zo vol, zo rijk. Het varieert van heavy metal fills naar post-rock-sounds, om via ingenieuze math-partijen bij doldwaze salvo’s uit te komen.

Maar hiermee geef je de rest van de instrumentatie wellicht te weinig eer: de gitaarpartijen zijn namelijk fors en gaan van imponerend en ruig naar nog imponerender en nog ruiger. Belangrijk onderdeel is de diversiteit aan elektronica. Deze gaat van spookachtig tot vintage, van speels tot duister en van poppy tot progressief.

Die afwisseling in de elektronica, die meer is dan wat karige synths of wat gestrooide beats, ?heeft zo zijn doorwerking in de afwisseling in de gehele sound. Zo is ‘G is for Jalie’ behoorlijk catchy en heeft ‘Hongliday’ behoorlijk donkere ondertonen. ‘Bromden’ klinkt als een soort futuristische post/progrock, compleet met bijna nerdy aandoende synths en tribal drums.

Gallops heeft het prijsnummer voor het laatst bewaard, ‘Crutches’ is met bijna elf minuten een beest van een nummer, waar alles maar dan ook echt alles uit de kast wordt gehaald. ‘Opbouwen’ is het sleutelwoord, maar nét als je denkt dat dé climax is bereikt zetten de heren nogmaals het gas erop en wordt de lijn harder doorgetrokken. Nog meer genres worden bezocht, nog meer tempowisselingen komen voorbij en nóg een climax wordt bereikt. Deze debuutplaat van Gallops kan wel één van de grootste verrassingen van 2013 worden.