Oz: the Great and Powerful

(Walt Disney Pictures) De laatste film van Sam Raimi (Evil Dead, Spider-man) stamt alweer uit 2009. Reden? De regisseur begon aan Oz: the Great and Powerful,?een?prequel van de klassieker the Wizard of Oz. Met een budget van maar liefst 200 miljoen dollar, een uitstekende cast en de altijd interessante componist Danny Elfman (Batman, Nightmare Before Christmas) achter de hand waren de verwachtingen hoog gespannen. In de buurt van het origineel uit 1939 komt de film niet, een vermakelijke en kleurrijke film is het op zijn minst. Net als het wonderlijke officieuze vervolg Retun to Oz uit 1985.

Oz-The-Great-and-Powerful1

Vooral het gigantische budget en de bijhorende belangen van Disney zullen Raimi parten hebben gespeeld. Zijn horrorclassic Evil Dead kostte maar 300.000 dollar waardoor de filmmaker inventief uit de hoek moest komen. Voor zijn nieuwste film verkiest hij om alles uit de computer te toveren. Denk aan de Star Wars prequels die er ook mooi uitzien, het verhaal en de personages kregen helaas minder aandacht. De hand van Raimi is overigens wel degelijk terug te zien. Zo zijn er veel gelijkenissen met de Evil Dead films, met name Army of Darkness: het bij vlagen wilde camerawerk, montage en bepaalde verhaallijnen.

Oz: the Great and Powerful begint wonderbaarlijk in zwart-wit en laat zien hoe goochelaar/oplichter Oscar ‘Oz’ Diggs (James Franco) tijdens een wervelstorm met zijn luchtballon belandt in de magische wereld van Oz. Na een spannende tocht weergegeven in fraaie 3D-beelden ontmoet hij de mooie heks Theodora (Mila Kunis). Vrij na?ef denkt zij dat hij de grote tovenaar is, zoals de voorspelling had beloofd, die uit de lucht zou vallen en de vrede moet herstellen. Oz zegt hier uiteraard geen nee tegen en samen bewandelen ze de bekende ‘yellow brick road’ richting Emerald City.

movies-oz-the-great-and-powerful-still-5

Daar ontmoet de ‘toekomstige tovenaar’ de zus van Theodora, de eveneens bevallige Evanora (Rachel Weisz). Zij is niet zo zeker dat hij de juiste tovenaar is, het zal blijken uit de taak die moet worden verricht vooraleer de troon kan worden bestegen: het doden van de Wicked Witch of the West. Onderweg geen tin man of scarecrow al jaagt onze hoofdpersoon wel een ‘cowardly’ lion weg en redt zo het vliegende aapje Finley (Zach Braff). In het vernietigde Chinatown ontmoet hij de enige overlevende Chinagirl (Joey King). Een mooie scène dat laat zien dat CGI wel meerwaarde kan hebben. Het drietal gaat verder richting de Dark Forest om het op te nemen tegen de slechte heks.

Met al zijn pracht en praal wordt ons een grootse wereld voorgesteld waarvan regelmatig de magie ontbreekt. Iets wat ook het probleem was met Tim Burton’s Alice in Wonderland. Wat beide films nog meer delen, en dat is een pluspunt, is de prachtige filmmuziek van Danny Elfman. Hij weet als geen ander hoe zowel Burton als Raimi denken, het is immers niet de eerste keer dat de componist met hen samenwerkt. De mix van circusmuziek, betoverende bombast en tedere klassieke stukken worden op de juiste momenten toegepast. Het geeft de film meer gevoel. Iets wat de personages ook weten te brengen.

Oz_the_Great_and_Powerful___meet_the_witches_and_wizard_of_Oz

De hoofdrol is voor een oude bekende van Sam Raimi. James Franco speelde Harry Osborn in de drie Spider-man films en heeft enkele diverse rollen op zijn palmares staan (127 Hours, Pineapple Express). Zijn rol als een bedriegende, arrogante illusionist komt overtuigend over. De drie heksen leveren ieder een bijzondere bijdrage. Drie sterke actrices (Kunis, Williams en Weisz) weten door hun aanwezigheid een bepaalde schoonheid neer te leggen. Wat meer inhoud hadden ze wel mogen meekrijgen.

Een conclusie die geldt voor de ganse film. Net als veel ‘blockbusters’ de laatste jaren laten de filmmakers ons binnen in wondere werelden waar de personages en verhalen vaak van ondergeschikt belang zijn. Uiteraard komt er een vervolg en Raimi heeft ons laten zien met Evil Dead 2 en Spider-man 2 dat het mogelijk is het origineel kan overtreffen. Probleem is dat de regisseur geen vervolg wil maken. Tijd om the?Wizard of Oz nog eens op te zetten en genieten hoe sprookjesachtig de film is uit 1939.

Nu in de bioscoop

?

?