Motel Moza?que 2013 tiplijst

Nog maar twee weken voordat het immer fijne Motel Moza?que de binnenstad van Rotterdam weer op zijn kop gaat zetten. Zeven locaties, verspreid binnen het culturele hart van de stad, bieden plaats aan spannende nieuwe ontdekkingen en enkele acts die zichzelf al lang en breed bewezen hebben. Aangezien niemand (helaas) op meer dan één plek tegelijk aanwezig kan zijn, helpen wij onze lezers een eindje op weg met een bescheiden tiplijstje. Omdat de muziek waarschijnlijk voor velen het belangrijkste element van het brede kunstenfestival is, zullen wij daar maar mee beginnen!

1. ? ?WOODKID + ORCHESTRAWoodkid

Zaterdag | Rotterdamse Schouwburg – Grote Zaal | 00.00 – 01.00

Woodkid is de man achter uitbundige videoclips als Katy Perry’s ‘Teenage Dream’ en Lana del Rey’s ‘Born to Die’. Maar wie geeft daar nou nog om als je ook dit prachtwerk op je naam hebt staan?! Live schijnt de kleine Fransman zijn oog voor esthetiek opnieuw prachtig toe te passen, waardoor het oog evenveel voorgeschoteld krijgt als het oor. En alsof dat dan nog niet alles is, worden de lege plekken op het podium doodleuk aangevuld door een orkest, samengesteld en geleid door ‘onze eigen’ Colin Benders a.k.a. Kyteman. Torenhoog kippenvel? Wij denken van wel! Het album van Woodkid is ondertussen ook uit, dus doe hier je voordeel aan!

2. ? ?NIGHT WORKSNight Works

Vrijdag | Mini Mall | 21.30 – 22.30

Als je voormalig bassist bent van Metronomy, heb je natuurlijk je sporen in de popmuziek al wel verdient. Maar Gabriel Stebbing kiest niet voor de gemakkelijke weg met zijn eerste solo-album Urban Heat Island. De sound van Metronomy is logischerwijs niet volledig verdwenen, maar wordt goed verborgen met verschillende uitstapjes naar onder andere de jaren ’80 en r&b. In onze recensie van het debuut van NZCA/Lines vergeleken we hem met Metronomy. Night Works kunnen we dan weer heel goed naast NZCA/Lines plaatsen. Gaat dit aanschouwen!

3. ? ?JACCO GARDNERJacco-Gardner

Zaterdag | De Gouvernestraat | 00.30 – 01.30

Deze tip overlapt grotendeels met nummer 1 van ons lijstje en dat is zeer jammer. Als je dan namelijk toch een act uit ons eigen kikkerlandje wil bekijken, zou dit toch wel Jacco Gardner moeten zijn. Dat vindt zelfs Pitchfork, die zijn album Cabinet of Curiosities uitkozen voor hun Pitchfork Advance-dienst, de internationale versie van de welbekende 3voor12-Luisterpaal. Volledig verdient ook, want dit schijfje vol psychedelische nummers kan wel eens het beste zijn wat Nederland op muzikaal gebied in tijden naar buiten heeft gebracht.

4.??? BEAR’S DENbear's den

Vrijdag | Rotterdamse Schouwburg – Kleine Zaal | 21.00 – 22.00

Meeslepende indiefolkliedjes zonder het Mumford & Sons-effect. De nummers van Agape, de eerste EP van Bear’s Den eindigen niet stuk voor stuk in een folkexplosie die hun Britse collega’s zo kenmerkt, maar blijven net hiervoor steken; het hangt steeds in de lucht, maar het komt maar niet. In plaats daarvan zijn nummers als ‘Mother’ en ‘When You Brake’ een tikje melancholisch, met een zang die doet denken aan Dry the River. Of ze live ook zo kunnen overtuigen als laatstgenoemde kunnen we gaan ondergaan tijdens Motel Moza?que.

5. ? ?S O H NS O H N

Zaterdag | Mini Mall | 22.30 – 23.30

Deze laatste tip is er eentje voor degenen die open staan voor waarschijnlijk veel geknutsel op het podium. Achter de aparte artiestennaam gaat namelijk een Oostenrijkse producer schuil, die live bijgevuld wordt tot een trio. Wat we kunnen verwachten? Een prachtig stemgeluid dat wordt ondersteund door verknipte beatproductie. Ergens wat James Blake, maar meer Darkstar. Niet te missen dus voor degenen die deze twee acts als favorieten hadden op de 2011-editie van Motel Moza?que!

Maar muziek is natuurlijk niet alles! Overdag kan er al genoten worden van verschillende gidsentochten die Motel Moza?que aanbiedt. Vaar door de havens van Rotterdam (waar in september een nieuw evenement plaats moet gaan vinden; Fabrique Moza?que), ervaar de toekomstige architectuur van Rotterdam in de Bouwputtenroute of ontwaak zaterdag meteen goed met een slow walk. Daarnaast zijn er ook nog eens overal en nergens kunstprojecten te aanschouwen en biedt de 3voor12-stage overdag al optredens aan.

Als we jullie dan nog iets mee mogen geven na deze aanbevelingen moet het dit zijn: huur, leen, koop, of jat* een fiets, want hoewel de locaties redelijk dicht bij elkaar liggen, kan het zomaar eens nodig zijn om je heel snel te verplaatsen door de drukte.

Wij hebben er zin in, en jullie vast ook. Tot daar!

*ROAR E-zine moedigt het stelen van fietsen op geen enkele manier aan, maar het geeft wel de ernst van de situatie aan.

1 Comment

Comments are closed.