Bullet For My Valentine @ Melkweg, Amsterdam

Voor veel bands is de release van een nieuw album dé reden om weer te gaan toeren. Zo ook voor Bullet For My Valentine. De Britten hebben net Temper Temper uitgebracht en zijn direct op tour gegaan om hun nieuwe album te promoten. Samen met Miss May I en Halestorm in het voorprogramma trakteert de band de Melweg op een avond ‘meezingmetal’.

Miss May I heeft de eer om de avond te openen. Het is al opvallend druk in de uitverkochte Melkweg en het publiek lijkt er zin in te hebben. De metalcore van Miss May I valt enigszins uit de toon in vergelijking met collega-voorprogramma Halestorm en hoofdact Bullet For My Valentine.

Vanaf het balkon klinkt het geluid helaas niet al te best, en ondanks dat het publiek er wel zin in heeft, mist de band de energie die je van ze zou verwachten. Nummers worden daarentegen strak gespeeld, en afsluiter ‘Hey Mister’ – afkomstig van hun vorig jaar uitgebrachte album At Heart wordt door het publiek uit volle borst meegezongen.

Het is even omschakelen als Halestorm het podium betreedt. Onder leiding van doorgewinterde rockchick Lzzy (Elizabeth red.) Hale speelt de band vooral nummers van haar laatste album The Strange Case of… Drummer Arejay Hale – broer van Lzzy – geeft halverwege een drumsolo weg en laat daarbij zijn halve meter grote drumstokken niet achterwege. De muziek van Halestorm is energiek en catchy en voor het publiek overduidelijk niet onbekend. ‘Mz. Hyde’ en ‘Rock Show’ doen het goed en ‘I Miss The Misery’ en ‘Freak Like Me’ blijken een favoriet.

Hoofdact van vanavond is Bullet For My Valentine. De band heeft qua uiterlijk een metamorfose ondergaan: op leadgitarist Michael Paget na zijn de lange haren geschiedenis en op de een of andere manier heeft de band een ietwat te ‘hippe’ uitstraling.

Gelukkig bewijst de band uit Wales muzikaal gezien het tegendeel. ?Met ‘We Will Rock You’ van Queen en het welbekende – en helaas te vaak gebruikte – ‘Requim For A Dream’ wordt het optreden ingeluid. ‘Your Betrayal’ volgt en de voorste helft van de Melkweg verandert direct in een grote moshpit. Pas na ‘klassieker’ ‘Waking The Demon’ volgt het eerste nummer van het nieuwe album: ‘Truth Hurts’. Het publiek lijkt de nieuwe nummers goed te kennen en wordt naarmate het concert vordert alleen maar enthousiaster. Niet gek, want de heren zetten een zeer strakke en goede show neer.

Ook het oudere werk blijkt favoriet. ‘Hit The Floor’ zorgt voor een flinke circlepit en ‘4 Words (To Choke Upon) wordt uit volle borst mee geschreeuwd. Als verrassing betreedt Lzzy Hale tijdens ‘Dirty Little Secret’ het podium om het nummer – met succes – als duet uit te voeren met frontman Metthew Tuck. ‘Scream Aim Fire’ zorgt wederom voor een flinke circlepit. De band sluit, enigszins voorspelbaar, af met ‘Tears Don’t Fall’.