Rebellion Tour 2013 @ Melkweg, Amsterdam

Het was voor hardcore liefhebbend Nederland goed toeven in de Melkweg. Madball bracht vorig jaar haar meest recente EP Rebellion uit en vanavond ?is de grote zaal van de Melkweg het decor voor het eerste concert van de Rebellion Tour 2013. Madball-frontman Freddy Cricien zorgt voor een avondvullende affiche met de vetste hardcorebands van dit moment.

Het is vijf voor half zeven als AYS de Rebellion Tour 2013 af mag trappen. Er zijn hooguit vijftig mensen aanwezig, maar voor AYS blijkt dit genoeg publiek om alles te geven. De eerste moshers van de avond zijn al gesignaleerd en ondanks dat de zaal nog vrij leeg oogt is de toon voor vanavond gezet. AYS wordt opent met een strakke show de Rebellion Tour 2013.

Stipt op tijd verschijnt The Setup op het podium. Inmiddels is de Melkweg al iets voller en warmt The Setup het publiek meer en meer op voor publieksfavorieten Terror en Madball. De Antwerpse band bracht in 2009 haar laatste album uit en viert dit jaar haar tienjarig bestaan. In mei komt This Thing Is Ours uit en dat blijkt reden genoeg om de Melkweg alvast flink op gang te helpen.

Derde band op het programma is het steeds populairder wordende Your Demise. De Britten brachten begin dit jaar hun EP ‘Karma’ uit na kritiek op het laatste album The Golden Age. Op het optreden valt in ieder geval weinig aan te merken. De vocals van frontman Ed ‘The Man’ McRae zijn uitstekend en de band slaagt er in om de inmiddels aardig volle Melkweg los te laten gaan. Vooral ‘Karma’ doet het goed en het stagediven is inmiddels een vaste bezigheid van het voorste deel van het publiek geworden.

Comeback Kid bestaat inmiddels alweer dertien jaar en kent, zeker sinds ze in 2005 Wake The Dead uit brachten, grote populariteit in de hardcore-scene. De Canadezen spelen vanavond vooral werk van het in 2010 uitgebrachte album Symptoms + Cures. Het is snel duidelijk dat de band het bij het publiek goed doet: nummers als ‘G.M. Vincent and I’ en ‘Because of All’ worden uit volle borst mee geschreeuwd en het inmiddels tot anthem geworden ‘Wake The Dead’ maakt het optreden compleet.

Terror brengt in april haar nieuwe album Live By The Code ?uit en zit niet stil. Tot eind juli toert de band over de hele wereld en speelt met grote namen als Lamb of God. Vanavond zetten de Amerikanen een strakke show neer in de Melkweg .

Op de achterwand van het podium prijkt trots de tekst ‘Keepers Of The Faith’, naar het gelijknamige album dat ze in 2010 uit brachten. De band speelt dan ook vooral nummers van dit album. Dat de Melkweg niet uitverkocht is, is maar goed ook, want het publiek benut alle ruimte om los te gaan. De pure hardcore van Terror, met nummers als ‘Your Enemies Are Mine’ en ‘Return To Strength’, staan als een huis, en ‘Keepers Of The Faith’ zorgt wederom voor een mee schreeuwende Melkweg.

Hoofdact van de avond is Madball. De fans hebben duidelijk energie gespaard om een avond lang los te kunnen gaan, want vanaf de eerste noot heeft Madball het publiek met zich mee. Madball bestaat dit jaar alweer vijftien jaar, kent een lijst van maar liefst twaalf ex-bandleden, en bracht vorig jaar nog haar laatste EP Rebellion uit.

Ondanks dat de band grote populariteit kent is het publiek een stuk kalmer dan bij Terror. Hier en daar wordt gezegd dat ze “Terror beter vonden dan Madball”. Toch blijkt de New Yorkse hardcoreband in vorm. ‘The Beast’, afkomstig van Rebellion, wordt goed ontvangen en je merkt dat het publiek toch echt is gekomen voor de pure hardcore van Madball-frontman Freddy Cricien en zijn mannen. Als een geoliede hardcoremachine knalt Madball het ene na het andere nummer de zaal in.

Met ‘Pride’ lijkt Terror de avond af te hebben gesloten: de zaallichten gaan aan en de band verdwijnt van het podium. Het tegendeel wordt bewezen als Madball toch nog terugkomt om wat extra nummers te spelen. Helaas heeft een deel van het publiek de boodschap verkeerd begrepen en is inmiddels al vertrokken om een geslaagde hardcore-avond in de Melkweg achter zich te laten.