Deodium – Saules Kalpi

deodium(Album – P3lican Partisans)?‘Servants Of The Sun’ is de vertaling van deze titel.?Deodium?poogt vanuit het mythische verleden een allegorie voor het hedendaagse leven te bieden, het verval vooral dat de band ziet. Dat?resulteerde?in?Saules Kalpi. Hiermee past deze band in de heavy metal-traditie die het land zelf kent, waar de grootste band de historie bezingt.

Gelukkig is de tracklist zowel in het Engels als in het Lets, dus het vijftal heeft hier al over nagedacht. ‘Stranger’ opent de plaat met groovende metalklanken die verbazend veel aan Pantera doen denken, met daarover de typische cookiemonstervocalen. Er is iets specifiek krijgslustigs aan de muziek. Een ‘Prologue’ komt meestal aan het begin, maar in deze is het nummer twee. ?De kalme song met mannelijke bromzang mondt uit tot stevige heavy metal en een zeer strak gitaargeluid, afgewisseld met atmosferische stukken.

Op ‘Wake Up’ doet de band erg denken aan landgenoten Skyforger. De gitaarriffs doen wat mechanisch aan, maar de rauwe black metal vocalen klinken erg strak. Het tempo ligt laag, maar de vibe is lekker krijgslustig en donker. De titeltrack is vervolgens aan de beurt en de gefluisterde vocalen lijden al snel een nummer in dezelfde folk-metal-sferen in. Wederom een vreemde, mechanische sound aan de gitaarpartijen. Het verdere nummer zit even strak in elkaar als een popsong met heldere klanken en scherpe ritmes. Toch krijgt ook deze zong een heel andere sound op het einde die veel rauwer is.

Dat wordt meegenomen naar ‘Sorceress’, dat op diezelfde tour voortgaat. Denk aan Satyricon ?ten tijde van?Now, Diabolical! Trage ritmes en een bepaalde punkvibe met buzzsaw guitarklanken. Afsluiter is ‘Kauja’, wat veldslag betekent, wat dan ook een epische afsluiting is. Het geluid blijft bijzonder bij Deodium. Het is alsof ze het heel simpel willen houden om de aandacht op de vocalen te houden. Dat voelt soms wat statisch en simpel. Toch heeft het zijn krachtige eigen gevoel en dat is belangrijk.